hirdetes

A rejtélyes Szelim barlang

OL

Itt van az ősz, itt van újra! Hivatalosan is vége az indián nyárnak és beköszöntött a kő kemény őszi időjárás. Ez azonban nem ok a szomorúságra hiszen így is rengeteg programlehetőségünk van és remek az idő még egy kis szabadtéri kikapcsolódáshoz, kiránduláshoz! Most egy olyan helyet szeretnénk bemutatni, amit talán kevesen ismernek, azonban nagyon egyedi különlegesség. Ismerkedjünk meg a Tatabányán található Szelim barlanggal!

Misztikus látványosság

Szelim-lyuk


Vagy más néven a Szelim barlang, egy fokozottan védett régészeti lelőhely. Tatabánya belterületének közelében, a Bánhida nevezetű városrészen, a Gerecse-hegységben található, 289 méterrel a tengerszint felett. Ezen kívül pedig fontos megemlíteni, hogy a Duna-Ipoly Nemzeti Park részét képezi. A lyuknak 4 bejárata van, ezek közül az északin és a nyugatin a legegyszerűbb bejutni a barlang belsejébe, azonban a bátrabbak nyugodtan megközelíthetik a másik két bejárat felől is. 
A barlang összesen 45 méter hosszú, szélessége pedig kezdetben kb. 25 méter, majd ez elkezd szűkülni és beljebb már csak 10-12 méter széles. A mennyezeten két nyílás is található, ezen kívül pedig két „ablaka” is van, melyeken keresztül elképesztő kilátás nyílik a városra, de napsütéses időjárásban Tatáig, Komáromig, de akár még a Bakonyig is elláthatunk. 

hirdetes


Megközelítés


Tatabányát az 1-es főúton vagy az M1-es autópályán tudjuk a legegyszerűbben megközelíteni gépjárművel. A fővárosból csupán másfél óra alatt el is érhetjük úticélunkat. A város egyébként remek infrastruktúrával rendelkezik, így tömegközlekedéssel sem olyan nehéz eljutni ide. Vonattal roppant egyszerű eljutni ide, Budapestről körülbelül 1 óra 15 perc alatt meg is érkezhetünk. Leszállhatunk Tatabánya-Felső, Tatabánya-Alsó vagy Tatabánya állomásokon is. Buszt is választhatjuk tömegközlekedési eszköznek, mely Budapest több pontjáról is indul és egészen Kisbérig közlekedik.
A barlangban talált régészeti leletek
Több őskori kultúra nyomaira bukkantak ezen a különleges helyen. Ősemberek tűzrakóhelyeinek maradványait, elszenesedett fatöredékeket és állati csontokat is feltártak az itt munkálkodó régészek. Több kutatás is megerősítette, hogy az itt talált leletek Magyarország legrégebbi, emberi jelenlétre utaló leleteinek számítanak, melyek összesen 200 000 évesek.

hirdetes


Legendák


Több legenda is fűződik a barlanghoz. 
Az egyik legenda szerint a tatár támadások idején a környező települések lakosai a barlangban kerestek menedéket, azonban egy János nevű kisgyermek nagyon szomjas volt és ezért elkezdett sírni. Édesanyja így elvitte a közeli forráshoz, ahol azonban a tatárok elkapták őket és kénytelenek voltak elárulni a többiek búvóhelyét. A történet szerint ekkor a támadók felgyújtották a barlangot, ez azonban természetesen inkább csak mese. Ettől függetlenül a barlang közelében található forrást, a mai napig János-forrásnak hívnak.

A folytatást a következő oldalon találja!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bárány Róbert

Bárány Róbert: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1914-ben kapta meg a fiziológiai elismerést.... Tovább

Ausztria

Ausztria nyugati szomszédunk, a sógoraink. Közös rokonságunk Ferenc okán merülhet fel.... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyarország
X
Kövess minket facebookon!