hirdetes

A rejtélyes Szelim barlang

OL
Misztikus látványosság

Egy másik történet szerint egy közeli várnagy neje szeretett volna itt menedéket keresni gyermekével, azonban a többi rejtőzködő nem engedte be őket. Bosszúból a nő elárulta a rejtekhelyet a tatároknak, akik hálátlan módon felkoncolták őt. Ezt követően pedig célba vették a barlangot. A keskeny bejáraton azonban nem tudtak bejutni, így egy hatalmas lyukat ástak a hegy tetején, mely beomlott és így maga alá temette a rejtőzködőket. A törmelékek pedig két helyen lyukat vájtak a barlang falába. 
Egy harmadik legenda szerint pedig Szelim szultán itt rejtette el kincseit, melyeket a mai napig egy óriási, mérges leheletű sárkány őriz. Érdekes, hogy a barlang vizsgálata közben Kessler Hubert régész nagy mennyiségű szén-dioxidot talált a lyuk mélyén. Talán erre a mérges „leheletre” utalt Szelim szultán is?

hirdetes

Látványosságok a közelben

Ha már ellátogatunk a Szelim lyukhoz, mindenféleképpen szánjunk időt néhány más érdekesség megtekintésére is. A közelben található például a Pisztoly-barlang is és az Öreg-hegy kedvelt kirándulóhely is. Itt hosszabb-rövidebb túrákat is tehetünk, és a szintkülönbség sem olyan nagy, szóval nem kell attól tartanunk, hogy esetleg nem fogjuk bírni a gyaloglást. A barlangtól könnyen megközelíthetjük még a Turul emlékművet is. 

Turul emlékmű

A Gerecse-hegység ezen szakaszán több, mint 100 méteres sziklafalakat csodálhatunk meg a mélyben. A Szelim-lyuktól nem messze azonban megtekinthetjük nemcsak Magyarország, de Európa egyik legnagyobb fémmadarát, a Turul-emlékművet. A kilátás innen is páratlan, viszont a közeli Csúcsos-hegyen található aknatoronyból még magasabbról kémlelhetjük meg a környéket. 

hirdetes
Remélhetőleg mindenki kedvet kapott egy utolsó túra megtételéhez. Tatabánya különleges kincsei szórakoztató programot biztosíthatnak az egész család és/vagy a barátok számára is. Ha azonban most nem fér bele a szabadidőnkbe, ne feledkezzünk meg róla, hiszen tavasszal is ellátogathatunk ide, hogy saját szemünkkel megvizsgáljuk a rejtélyes Szelim barlangot!
 

Ha tetszettek az olvsottak kérem adja tudtunkra a fenti “Tetszik” gomb megnyomásálval! Köszönjük!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nagy Vásárcsarnok

Nagy Vásárcsarnok: Európa legszebb vásárcsarnoka, a 9. kerület egyik legszebb és... Tovább

Olimpia

Olimpia: a sportok összcsúcseseménye.Az olimpiai játékok több sportágat magába foglaló... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyarország
X
Kövess minket facebookon!