hirdetes

Fel a Szent György- hegyre: A Szent György-hegy legendája

Noémi Vida

A balatoni Tanúhegyek királya, a Balaton-felvidék legizgalmasabb vidéke, a legjobb balatoni kiránduló hely, és a legendák őrzője, ez a Szent György hegy. Ha rákeresel a Wikipédián, ezt találod: „A Szent György-hegy a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye, oldalán hatalmas bazaltoszlopok találhatók. Nevét az egykoron a lábánál állt Szent György-kápolnáról kapta, a heggyel kapcsolatos mondák egy része is összefonódik Szent György és a sárkány legendájával.” Izgalmasan hangzik ugye? 

Szent György-hegy története

Izgalmas túrák, kacskaringó szőlők, bazaltok, Pazar kilátás- ez a Szent György-hegy

Be kell mutatnunk valakinek a Szent György-hegyet? Hát megtesszük! A Szent György-hegy a legendás balatoni Tanúhegyek népes családjának -ha nagyon őszinte akarok lenni, méltán- az egyik legnépszerűbb tagja. Amit tudni kell róla tudományos szemszögből az az, hogy nagyjából 3–4 millió évvel ezelőtt vulkanikus munkák következtében keletkezett, melynek nyomai a csodaszép bazalt tufa rétegeknél meg is látszanak. És amit tudni kell a Szent György-hegyről kirándulóként: megmászva a 415 méter magas hegynek nevezett dombot pazar kilátás vár rád, de már a bazaltorgonák, és a kanyargó szőlőültetvények is el fognak varázsolni a túra során, és olyan érdekességekkel találkozhatsz, mint a szellemjárta Ify kápolna, az 1775-ben épült, barokk stílusú Lengyel-kápolna, a bővizű Oroszlánfejű kút, vagy éppen a Tarányi-présház. Jajj és a legfontosabbat majdnem kihagytuk? A Sárkány-lik nevezetű jégbarlang!

hirdetes

A Szent György hegy legendája

Ha meghallom az a nevet, hogy Szent György, akkor már rögtön azon jár a fejem, hogy itt lenni kell valamilyen sárkánynak is! Vajon a balatoni Szent György-hegynek mi köze van a sárkányokhoz, egyáltalán van bármi köze hozzá? Természetesen van! A legenda szerint a Szent György-hegyet sárkány lakta, aki félelemben és rettegésben tartotta a falubelieket. Mi történt a sárkánnyal, hogyan jön a képbe Szent György, a képbe jön egyáltalán? A következő oldalon nemcsak a legendáról rántjuk le a leplet, hanem csodaszép képeket is mutatunk nektek! Lapozzatok!

hirdetes
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nemzeti Múzeum

Nemzeti Múzeum: Budapest egyik legnagyobb múzeuma a Magyar Nemzeti Múzeum országos múzeum, mely... Tovább

1994-es választások

A második szabad választás az ország történetében. Az első fordulót 1994. május... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!