hirdetes

Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk!

Puskás Rékka
Örök klasszikus: A tanú

A pozíciók és a végkifejlet

Először a Fedett Uszoda igazgatója lesz, amihez saját bevallása szerint „ideológiailag nem elég képzett”. De nincs mese, munkába kell állni. Mikor odaér az uszodához, látja, hogy hatalmas a sor. Megkérdezni a jegyszedőt, hogy miért, mire az megsúgja neki, hogy odabent úsznak- Pelikán bemegy, és mivel nem ismeri fel a fürdőruhás Bástya elvtársat, megnyitja az uszoda kapuit. Természetesen botrány lesz belőle és az egykorigátőr visszakerül a börtönbe.

A következő poszt az Angolpark igazgatója, ahol szintén felkavarja az állóvizet, például azzal, hogy az egykori Szellemvasútból a SZOCIALISTA SZELLEM VASÚTJA lesz, táncoló csontvázak helyett bilincseiket törő proletárokkal.

A Narancskutató Intézet igazgatójaként azt a feladatot kapja, hogy az ünnepségen, ahol Bástya elvtárs is megjelenik, bemutassák a magyar narancsot. Csakhogy az ünnepség előtt azt Pelikán gyerekei megeszik, így az utolsó pillanatban Virág egy citromot ad, hogy azt szolgálják fel. Innen származik az azóta már szállóigévé vált mondat: „Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a mienk.”

hirdetes

A film végén koronatanúként is beidézik Pelikánt a Dániel ellen folyó ügyben, azonban a tárgyaláson szegény teljesen összezavarodik, ami újabb komikus pillanatokhoz vezet. Szegény egész a bitófáig jut a filmben, azonban végül kivégzés helyett rehabilitálják, így hazamehet a gyerekeihez. A zárójelenet néhány év múlva játszódik, Pelikán a zsúfolt villamoson összefut Virág elvtárssal és elhangzik az utolsó párbeszéd: „Nem baj… Nem baj, visszasírnak még maguk engem!” Mire Pelikán válasza: „Hát, erre azér’ nem mernék megesküdni.”

Mindenféle munkakörbe benyomták, amikhez kicsit sem konyított; ezalatt a felügyelet nélkül maradt gát átszakadt és elöntötte a térséget.

Cenzúrázatlanul

2019-ben előkerült a cenzúrázatlan változat, ebben olyan részletek, mondatok, jelenetek láthatóak, melyeket egészen eddig titokban tartottak. Például az utolsó jelenetet, amelyben Pelikán és Virág elvtárs találkoznak a villamoson, teljes egészében kivágták azért, mert azt utóbb, ideológiai okokból, a pozitív végkicsengés miatt kellett beilleszteni.

hirdetes

A tanú leghíresebb idézetei

A tanú olyannyira kultuszfilm, hogy számos idézet vált a bemutatás óta szállóigévé, ezek közül hoztam néhányat – biztosan mindenki hallotta már legalább az egyiket, de inkább mindet!

„A nemzetközi helyzet egyre fokozódik.”

„Az élet nem egy habostorta!”

„Magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk!" Ehhez az utolsóhoz annyit még hozzátennék, hogy a Rákosi-rendszerben valóban történtek idehaza is próbálkozások citrusfélék termesztésére politikai nyomásra, és ezek bizony eleve kudarcra voltak ítélve. A szovjet példát követve, ahol a déli részeken évszázadok óta termelik az olyan gyümölcsöket, mint a mandarin, narancs, citrom, és ahol adott volt a klíma és megfelelő talaj. 

Te szereted A tanú című filmet?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kásás Tamás

Kásás Tamás: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kásás Tamás háromszoros olimpiai... Tovább

Cipők a Duna parton

Cipők a Duna parton:  Csodás emlékmű a Duna pesti szakaszán, melyet évente sok tízezer... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Programajánló Retró Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!