hirdetes

A világ legérdekesebb palotái

vd

A paloták mindig elbűvölőek, hiszen egy más korba, egy más társadalmi kultúrába repítenek minket. Termeikben lépkedve úgy érezhetjük magunkat, akár a királyi család tagjai és időutazást tehetünk a régmúlt korokba, elképzelve azt, milyen volt az élet százévekkel ezelőtt. Átjár minket a történelem, hiszen az elmúlt idők nagy alakjai éppen ugyan ott sétáltak, gondolkodtak, étkeztek, ahol éppen mi is állunk. Nem csak történelmi, hanem építészeti szempontból is jelentősek, szemetgyönyörködtetőek és van köztük néhány igazán egyedi vagy éppen titokzatos darab is. Nézzük most meg a világ legérdekesebb palotáit, melyeket, ha lehetőségünk adódik rá, mindenképpen fedezzünk fel.

A világ legérdekesebb palotái amiket látni kell

Budavári Palota, Magyarország


Igen, legkedvesebb fővárosunk palotája is felkerült erre a listára, hiszen elhelyezkedése és kinézete alapján is méltán mondhatjuk, hogy a világ egyik legszebb palotája. Budapest egyik legismertebb turisztikai és kulturális látványossága és egyben a volt királyi palota is, ahol országunk uralkodói és családtagjai éltek évszázadokon keresztül. A Budai Várnegyed részeként 1987 óta az UNESCO világörökségi helyszíneinek listáján található. 


A palota a gótikus stílus jegyeiben kezdett el épülni az 1300-as évek közepén, mely munkálatok egészen az 1400-as évek végéig tartottak, így számos uralkodónk alatt bővült folyamatosan új épület részekkel.  A török megszállás alatt a palota hanyatlásnak indult, majd Buda visszafoglalásakor komoly károkat szenvedett el, a Várnegyed többi épületével együtt. Mivel hosszú időn keresztül folytak az építési munkálatok, többször is kibővítették, valamint renoválták így rengeteg építészeti stílus, köztük a barokk, reneszánsz, majd később a neobarokk stílus is nyomát hagyta az épületen, így egy igazán változatos és pompás épületté nőtte ki magát, mely igazán bemutatja Magyarország változatos és sokszor hányattatott sorsú történelmét. 

hirdetes
Bár királyi székhelyeink sorában csupán csak a 3. helyen szerepel, mégis a Budavári Palota talán mégis a legjelentősebb az összes körül. Érdekesség, hogy tényleges megismerése és feltárása csupán a II. világháború után kezdődött meg, amikor a háború alatt lebombázott neobarokk palotát elkezdték helyreállítani, mely során addig ismeretlen termeket és helységeket fedeztek fel benne.

hirdetes


Napjainkban az egyik legfontosabb látványossága fővárosunknak. A palota mára már nem csak az egykori királyi lakhely, hanem számos múzeumnak és könyvtárnak ad otthont, többek között a Budapesti Történeti Múzeumnak, illetve az ország legjelentősebb könyvtárának, az Országos Széchényi Könyvtárnak. Csodálatos panorámájával egyszerűen lehengerlő hely. A Budai Várnegyedben sétálva igazán úgy érezhetjük, hogy talpunk alatt megmozdul a talaj és életre kel a magyar történelem. Ha úgy döntünk, hogy felfedezzük rejtett kincseit, a nap folyamán érdemes ellátogatni, ha megéheztek egy kiváló, ugyan csak nagy történelmi múlttal rendelkező étterembe, a Pest-Buda Bisztróba, ahol a történelem mellé hamisítatlan magyar ételeket is fogyaszthattok. Ha bővebb információt szeretnétek kapni a vendéglőről, kattintsatok ide: étterem a budai várban. Asztalfoglalásért pedig IDE kattintsatok.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény

Szegedi fűszerpaprika-őrlemény: Hungarikum. A szegedi fűszerpaprikát anno Szeged környékén a... Tovább

Szent Lukács gyógyfürdő

Szent Lukács gyógyfürdő:  A Szent Lukács gyógyfürdő Budapest egyik legrégebbi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Történelem Utazás