hirdetes

A világ legérdekesebb palotái

vd
A világ legérdekesebb palotái amiket látni kell

Tiltott Város, Kína


A kínai palota csaknem 500 éven keresztül volt a kínai uralkodók, a császárok lakhelye, valamint ez volt a színtere a birodalom ünnepi ceremóniáinak, valamint a hatalom középpontjául. A gyönyörű palota Pekingben található és szintén a világörökség része 1987-től kezdve, emellett pedig az egyik érdekessége, hogy a világ legnagyobb régi faépület-együttese is egyben. A mindössze 14 év alatt épült palota komplexum 980 épületből áll, melyben 8707 szoba található. Az épület komplexum a hagyományos kínai építészet remekműve, mely évszázadokon át meghatározta a Kelet-Ázsiai és más kontinensek építészetét is.

Nevét a kínai nyelv ismeretében érthetjük meg csak igazán. A Palotát kíni nevén Csecsin Csongnak hívják, mely magyarra átfordítva ’Bíborszínű Tiltott Város’-t jelent, azonban a név többféle tartalmat is magába hordoz. A kínai ’Cse’ szó nem csak azt jelenti, hogy ’bíbor’, hanem az Északi Sarkcsillag kínai neve is egyben, mely a kínai asztrológia szerint az „égi császár” lakhelye. A ’csin’, azaz tiltott jelzőt azért kapta a palota, mert engedély nélkül nem lehetett a területére lépni, a ’csong’ pedig fallal körül vett várost jelent. A palota minden egyes szegletének építését nagymértékben befolyásolta és meghatározta a vallás, így az épület maga a megtestesült szimbolizmus.

Többek között a szín használatában, a csarnok számaiban és szobrokban testesül meg ez a szimbolizmus, mely mind összefüggésben állnak a taoizmus alap felfogásával és tanításaival, így a természeti elemeket testesítik meg. A palota területén ma a kínai mű gyűjtemény kiállítása tekinthető meg, benne rengeteg műkinccsel, melyek az évezredes kínai történelem során fennmaradtak. 

Hawa Mahal, India

hirdetes


A Hawa Mahal India egyik leglenyűgözőbb palotáinak egyike, mely Jaipur városának szimbóluma is egyben. Neve magyar fordításban annyit jelent, hogy a ’Szelek Palotája’, mely jellegzetesnek számító külsejét onnan kapja, hogy falait rózsaszín és vörös homokkőből emelték 1799-ben. A palota a Városi Palota szélén helyezkedik el kibővítve ezzel a zenana-t, másnéven a női lakhelyeket. A Sawai Pratap Singh maharadzsa megrendelésére készült palota a távolból egy méhkasra emlékeztet, melyen összesen 9853 kis ’jharokhas’, vagyis ablakocska található, melyeket bonyolult rácsszerkezettel dekoráltak, ami a palota jellegzetes külsejét is adja.

A palota elsősorban a maharadzsa háremének készült, így az aprócska ablakok valójában az uralkodó háremhölgyeit takarták el a nagyvilág szemei elől. Az ablakoknak azért volt kulcsfontosságú szerepe, hiszen ezeken keresztül az udvarban élő hölgyek figyelemmel kísérhették a mindennapi élet folyását és az utcán zajló nagy rendezvényeket azonban ők rejtve maradtak az utcán sétáló emberek elől, mivel egy szigorú szabály, a ’purdah’ tiltotta, hogy kilépjenek az utcára anélkül, hogy arcuk teljes takarásban maradt volna.

Továbbá az ablakok abban is segítettek, hogy a Venturi- hatásnak köszönhetően hűvös levegő áramoljon be az épületbe, mely segített a nagy forróság elviselésében, így sokkal kellemesebb hőmérséklet volt az épületen belül, erről is kapta a ’Szelek Palotája’ elnevezést. További érdekesség, hogy a legtöbben azt gondolnánk, hogy a képen látható oldal a palota elejét mutatja, ám éppen ellenkezőleg, ez valójában az épület hátulja. A 15 méter magas épület India egyik legcsodálatosabb épülete.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyulai Almásy-kastély

Gyulai Almásy-kastély: Gyula egyik legpatinásabb épülete. Az Almásy-kastély épülete számos... Tovább

Török Ignác

Török Ignác: Nemescsói Török Ignác honvéd vezérőrnagy, hadimérnök, az aradi vértanúk... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Külföld Történelem Utazás