hirdetes

A víziváros: Esztergom

Oláh Tamás

Kishazánk egyik legszínesebb és legpezsgőbb városa Esztergom. A Dunakanyar egyik legkedveltebb települése, mely egész hétvégén remek programokkal és kikapcsolódási lehetőségekkel várja az idelátogatókat. 

A szépséges Esztergom

Miért is nevezik Vízivárosnak?


Esztergom egyfelől azért kapta ezt a becses becenevét, mert a Kis- és a Nagy-Duna partján található, másfelől viszont ez utalás, bőséges melegvizű forrásaira is. A város egyébként már több, mint 2000 éves, mely időszak alatt sokféle néven ismerték, hiszen volt Magyarország fővárosa, de királyi székhely is.


Megközelíthetősége:

Autóval roppant egyszerű módon, Budapestről indulva röpke 1 óra alatt el is juthatunk ide. Tömegközlekedéssel választhatjuk akár a vonatot, mely a Nyugati-pályaudvarról indul vagy távolságibuszt.


Milyen látnivalók és érdekességek várnak bennünket Esztergomban?


hirdetes
Természetesen a város legnagyobb vonzereje a hatalmas bazilika, mely mintegy védőszentként magasodik az egész város fölé, aminek köszönhetően a település bármelyik szegletéből láthatjuk a csodás épületet. A bazilika eredeti neve: Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyház. Nemcsak Magyarország legmagasabb épületei közé tartozik, de egész Európa egyik legnagyobb bazilikája, sőt még világviszonylatban is tekintélyt parancsoló méretű egyházi épület. Érdemes megtekinteni a bazilika mellett található Szent István koronázásának emléket állító szobrot is, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunára. A szobortól könnyedén leereszkedhetünk a romantikusan kanyargó, macskaköves utakon a híres Keresztény Múzeumhoz.
hirdetes
A bazilikán kívül érdemes elkirándulni az Esztergomi várhoz is, pontosabban várromhoz. Bár részint már felújították a királyi várt, mai napig örök emléket állít a török támadások idejének. A várkápolna kapuja fölött megcsodálhatjuk a rózsaablakot. 
A kápolnában, illetve a palota kettős termében reneszánsz freskók maradványait szemlélhetjük meg, azonban, ha ilyen céllal érkezünk, ne felejtsük, hogy ehhez előzetes bejelentkezés szükséges. 
A folyamatos felújításoknak köszönhetően, egyre jobban körvonalazódik a vár régi kinézete, így megismerkedhetünk kicsit a történelmi múltunk kiemelkedő szereplőjének, akkori külsejével. 
Minden évben megrendezésre kerülnek a várszínház játékai, melyek izgalmas és élményteli nyári programokat nyújtanak a helyi lakosok és a turisták számára is egyaránt. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Biros Péter

Biros Péter: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. 3-szor Olimpiát, egyszer vb-t és... Tovább

Segesvár

Segesvár történelmi belvárosa, háttérben az Óratoronnyal: A Maros megyei Segesvár... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!