hirdetes

A víziváros: Esztergom

Oláh Tamás
A szépséges Esztergom

A városnéző túránk következő állomása: az esztergomiak alagútja. A Sötétkapu-nak keresztelt 60 méter hosszú alagutat a Várhegy meredek lejtői miatt hozták létre, mely mára kedvelt látványossággá vált. Az alagút falain emléktáblák sorakoznak, az 1956-os harcok helyi elesettjeinek emlékét őrzik. 


A járat egyik tövéből indul a kisvonat, másik tövében pedig az Ószeminárium található.


Ezt követően mindenféleképpen érdemes végigbattyogni a Kis-Duna-sétányon. Remek kilátás nyílik a folyóra és a várfal alatt helyezkedő dzsámit is szemügyre vehetjük. A sétányról egyenes út vezet a hídhoz, melyen eljuthatunk az esztergomi élményfürdőbe, az Aqusziget-be. 

hirdetes


A város nemrégiben felújított főtere is sok érdekes látványosságot tartogat még a látogatók számára. Itt található a régi zsinagóga és a mór stílusú zsidó templom is, mely ma a Technika Házának ad otthont. A költészet szerelmesei betérhetnek a Babits emlékházba is, ezt a házat ugyanis a költő még 1924-ben vásárolta. Megvizsgálhatjuk régi bútorait, személyes tárgyait (fényképeket, festményeket) és a híres autogramfalat is. Az emlékház autóval nehézkesen megközelíthető ám, mivel egyáltalán nincsen messze, érdemes a gyalogutat választani.


A főtér talán legkiemelkedőbb épülete az Obermayer-ház, a mai polgármesteri hivatal. Az épület rokokó stílusú és csodás szökőkutakkal, szobrokkal és további műemléképületekkel van körülvéve. 

hirdetes


Mielőtt megrémülnénk, hogy ennyi izgalmas látványosságot, hogyan leszünk képesek dokumentálni nyugodjunk meg egy pillanatra! A város különböző pontjain ugyanis találkozhatunk érintő képernyős kültéri terminálokkal, melyek segítségével csodás fotókat készíthetünk a tájjal együtt. A készüléken seperc alatt el is juttathatjuk magunkhoz a végtermékeket, az e-mail címünket megadva. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sopron Óvárosa

  Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Változatos természeti adottságai,... Tovább

Mohácsi csata

Mohácsi csata: időpontja: 1526 augusztus 29. A magyar történelem egy sötét pontja, ahol a... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Utazás
X
Kövess minket facebookon!