hirdetes

Te tudod hol állítottak először adventi koszorút? Az adventi koszorú eredete

VN, ZH

Én személy szerint minden évben repesve várom, hogy meggyújthassam az adventi koszorún az első gyertyát, és elindulhasson az ünnepi várakozás időszaka, a csodálatos advent. De vajon mióta, vannak ezzel így az emberek. Ki és miért állította az első adventi koszorút, milyen jelentései vannak az adventi koszorú gyertyáinkat? Nézzünk meg az adventi koszorú történetét!

Adventi koszorú eredetének története

Az advent az egyik legfontosabb keresztény ünnep

A csodálatos adventi várakozás, a meghitt adventi időszak- nem egy újkori találmány, hanem már réges-régen az egyik legfontosabb vallásos ünnep a keresztények számára, hiszen ez jelenti gyakorlatilag a karácsonyi ünnepkör kezdetét. Az adventi időszak minden évben a Gergely-naptár szerint december 25-ét megelőző negyedik vasárnappal kezdődik, meg ami egyébként a november 30-ai Szent András napjához eső legközelebbi vasárnap is egyben. Ez a nap idén november 28-ra esett. Tehát már megkezdődött ez a csodás ünnep, és egészen karácsonyig ki is tart. Az adventi koszorú eredete ezért egy nagyon fontos kérdés.

Az adventi koszorú eredete

Bár kicsit idegennek tűnhet az advent kifejezése, egy nagyon szép szókapcsolat latin megfogalmazásából ered. Az Úr eljövetele kifejezés latin fordításban „adventus Domini”, tehát ez az advent eredete. Jézus születésének ünnepére készülünk, mindvégig a megtisztulás jegyében kell maradnunk. De mi köze van ennek az adventi koszorúhoz? 

hirdetes

Honnan ered az adventi koszorú?

A feljegyzések szerint egészen a 19. század közepéig kellett várni az adventi koszorúk elterjedéséig. A krónikások szerint a Németalföldön jelent meg először a jelenség. 1839 történt ugyanis, hogy egy bizonyos Johann H. Wichern nevű lutheránus lelkész készített egyet. Egészen pontosan egy autentikus adventi koszorú változatot: egy kocsikeket tekert körbe örökzöld ágakkal, és erre 28 gyertyát tett. A 28 gyertya között 4 különleges volt, nagy vörös, a többi pedig apróbb fehér. A lelkész a templomba helyezte ezt a koszorút, és karácsonyig minden nap meggyújtott eggyel többet, vasárnaponta a vörös gyertyák is égtek.

Az adventi koszorú eredetének története

Ez a szép szokás pedig lassan-lassan el kezdett terjedni, a 20. században egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, azonban a 28 gyertyából csak 4 maradt. Az autentikus örökzöldek nem tűntek el, még ma is fenyőágakkal díszítjük ezeket a koszorúkat, noha elkezdtek terjedni modernebb változatok is. A vörös gyertyák színei is megváltoztak, manapság már 3 lila, és 1 rózsaszín gyertya kerül az adventi koszorúra. Miért?

hirdetes

Mit jelentenek az adventi gyertyák színei?

A lila a bűnbánat és a megtérés színe, a rózsaszín pedig a közelgő ünnepet jelképezi. Hit-remény-öröm-szeretet: jelképezik a gyertyák sorban az adventi koszorún, amiket vasárnap reggelén szokásos meggyújtani. Ezeknek a gyertyáknak a lángja az ünnepi várakozás fényeit szimbolizálja, illetve a negyedik vasárnapon az elérkezést szimbolizálják. A római katolikus szimbolika talán annyira nem ismert, de itt négy személyt szimbolizálnak az adventi koszorú gyertyái. A három lila gyertya Ádám és Éva (hit), a zsidó nép (remény) és Keresztelő Szent János (szeretet), illetve a rózsaszín gyertya Szűz Mária (öröm) szimbóluma.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rába

Rába: A nagy magyarországi folyók egyike. A Rába Magyarország 3. leghosszabb folyója, a Duna... Tovább

Magyar Tudományos Akadémia

MTA: A Magyar Tudományos Akadémia magyarországi tudományos köztestület, amelynek fő feladata... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!