hirdetes

Hasznos tippek amatőr utazóknak

LK

Egy utazás minden ember életében egy izgalmas élménynek ígérkezik, és általában már a felkészülési fázisban is pozitív és negatív érzések társulnak hozzá. Egyrészt mindenki izgatottan várja az új helyek, emberek és kultúrák felfedezését, másrészt számos olyan ismeretlen dologgal kell majd foglalkozniuk, amelyekre soha senki nem tanította meg őket.

Adunk néhány hasznos tippet amatőr utazóknak!

Számos kérdés merül fel ilyenkor, amelyek néha általánosan vonatkoznak minden utazásra, néha pedig az adott célállomással kapcsolatosak. Nyugodj meg – mindenki hibázhat első néhány utazása során, akárcsak az élet más területein is. A következő tippekkel szeretnénk segíteni néhány kezdő buktató kikerülésében!

Válassz egy különleges, belföldi úti célt! 

A legtöbben azt a hibát követik el, hogy ha nyaralást, utazást terveznek, csak külföldi úti célben gondokoznak. Pedig kis hazánk is számtalan csodálatos helyet rejt, amiket érdemes felfedezni, ráadásul valószínűleg olcsóbban jössz ki a végén, mintha külföldre mentél volna.

Ne foglalj le egyszerre mindent

Csábító lehet egy nagyobb utazásban mindent előre lefoglalni – minden szállodát, utat, átszállást, sétahajózást és így tovább. Azonban ez több szempontból sem a legjobb megoldás, hiszen bármikor közbe jöhet valami, ami miatt borul néhány betervezett program (gyakran visszatéríthetetlen foglalási költségekkel), és mindig jó, ha van némi szabad mozgástered, és nincs minden perced betervezve – így könnyebben ragadhatod meg a pillanatok lehetőségeit.

Ne használj mindenhez utazási ügynökségeket

Manapság az interneten már mindent el lehet intézni, de sokan még ennek ellenére is szívesen kérik egy utazási ügynök segítségét, a biztonság érdekében. Ezzel valójában nincs is semmi baj, de érdemes csak a nagyobb dolgokat rájuk bízni – például a repülőutat és egy szálláshelyet. Ha minden mást magadnak intézel, akkor egyrészt több lehetőséged lesz, másrészt sok pénzt is megspórolhatsz.

Adunk néhány hasznos tippet amatőr utazóknak!

Ne félj a helyiektől

Még a legnagyobb tömegben is könnyű észrevenni a nem helyieket, akiknek egy pillanatra sem lankad a figyelmük, egy kezük mindig a zsebüket védi, szemeikből pedig jól kiolvasható az őket körülvevők iránt érzett bizalmatlanság. Tény, hogy mindenhol előfordulnak csalók és tolvajok, de ez nem ok arra, hogy minden járókelőtől rettegj az utcán. Az emberek nagy részének egyáltalán nem áll szándékában átverni vagy megtámadni téged – légy nyitott és szerezz új barátokat.

hirdetes

Kerüld el a csalókat

Ha már itt tartunk – igen, csalók mindig is voltak és lesznek is mindenütt, és tudod, hogy kikre utaznak? Akik ezernyi árulkodó jelet mutatnak arról, hogy ők bizony először járnak ezen az idegen helyen, és ezért könnyű célpontok az ilyen emberek számára. Nem minden esetben egyszerű felismerni a simlis egyéneket – figyelj oda, hogy mire mennyi pénzt adsz ki, és nem szenvedhetsz túl nagy anyagi károkat.

hirdetes

Ne próbálj mindent megnézni

Igen, a néhány órás városnéző túrák nagyon jól hangzanak, hiszen rövid idő alatt megnézheted az adott hely leghíresebb nevezetességeit és láthatod azokat a helyeket, amiket eddig csak a filmekben csodálhattál meg. Ha csak egy-egy gyors képet szeretnél a közösségi oldalaidra, akkor ez rendben is van, de ha igazán szeretnél felfedezni egy várost vagy egy állomást körutad során, akkor jóval több időre lesz szükséged annál a néhány percnél, amennyi rendelkezésedre áll az ilyen programok során. Ha időd és pénzed engedi, ismerd meg minél jobban egy adott környék legszebb, legérdekesebb részeit, vagy akár egy egész országot – de ne próbálj meg mindent néhány napba belesűríteni, mert üres élményekkel térsz majd haza.

Adunk néhány hasznos tippet amatőr utazóknak!

Ne becsüld alá a költségeket

Bárhová is mész, minden többe fog kerülni, mint amire számítsz. Még az olcsóbb ajánlatok mögött is bújhatnak olyan rejtett költségek, amikkel az ember csak ott, helyben szembesül, legyen szó a fizetős nyilvános WC-kről vagy bármi másról. Figyelj oda a költekezésedre és tegyél félre egy nagyobb összeget vésztartaléknak, amihez tényleg csak akkor nyúlj hozzá, ha baj van.

Csak a legfontosabb dolgokat vidd magaddal

Ne vigyél magaddal hálózsákot, ha szállodába készülsz. Sok szálláson nem is engedik, hogy használd őket. A ruhákból is csak annyit pakolj be, amennyire szükséged lesz. Ne feledd, hogy több dologgal fogsz hazatérni (ajándékok, emlékek, stb.), mint amennyivel elindultál. Számíts a kiszámíthatatlanra, és csomagolj szellősen. A legtöbb utazáshoz nincs szükség kettőnél több nadrágra (plusz amiben elindulsz), de mindig legyen nálad például szappan, mert sosem tudhatod, hogy mikor lesz rá szükséged.

Köss biztosítást

Erről nem is érdemes vitázni – biztosításra mindenképpen szükséged lesz, ha külföldre utazol. Még ha csak egy üdülőbe is készülsz, aminek a falai közül egy hétig ki sem lépsz, akkor is történhetnek az utazás során olyan problémák, amik biztosítás nélkül súlyos rést vághatnak a zsebedbe. Ritka, de fennáll annak is az esélye, hogy pont külföldön betegszel meg – lesz, aki fizesse a kezelésedet? Jobb félni, mint megijedni.

Adunk néhány hasznos tippet amatőr utazóknak!

Ne vedd szentírásnak az útikönyvet

Az útikönyvek segítenek eligazodni egy városban vagy környéken, és sok időt megspórolhatsz, ha a javasolt útvonalon keresed fel a felsorolt látványosságokat. De az utazás nem csak egy útikönyv követéséből áll. Ne csak azokba az éttermekbe, szállodákba, múzeumokba és egyéb helyekre térj be, amiről egy könyvben olvasol. Nézz fel néha a lapok közül és fedezd fel a helyet, ahol vagy – sokkal többet kínál, mint amennyiről egy ilyen füzet valaha beszámolhatna.

Ne pánikolj

Igen, lesznek olyan dolgok, amik nem a terv szerint történnek – emiatt nem feltétlenül te leszel a hibás, ez a dolgok rendje, különösen az utazás világában. Az egyik leggyakoribb hiba az amatőröknél, hogy túlságosan magukra veszik ezeket a problémákat, és hagyják, hogy a kisebb dolgok is elrontsák az élményeiket. Hacsak nincs valódi veszélyhelyzet, nincs igazán félnivalód.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bajai halászlé

Bajai halászlé: messzi földön híres nemzeti értékünk. A bajai halászlé keményfából... Tovább

Budapesti Állatkert

Budapesti Állatkert: országunk első számú állatkertje.  A Fővárosi Állat- és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Utazás
X
Kövess minket facebookon!