hirdetes

A magyar arany csoda: Az aranygaluska (recept)

SzSz, ZH
A magyar arany csoda: Az aranygaluska (recept)

A recept hozzávalói, nagyjából egy nagyobb tepsihez lesz elegendő, hiszen ebből keveset nem szabad készíteni :) 

Hozzávalók:

Tészta: 500 gramm finomliszt; fél csomag friss élesztő; 70 gramm vaj; 3 dl tej; 1,5 evőkanál kristálycukor; 2 db tojássárgája

Szórás: 300 gram darált dió (lehet több is, ha diósan szereted); 150 gramm cukor (ez is lehet több); 100 gramm vaj 

Vaníliasodó: 4 db tojássárgája; 1 vaníliarúd; 60 gramm cukor; 7 dl tej; 1 evőkanál liszt a sűrítéshez

Elkészítés

Először felfuttatjuk az élesztőt a langyos tejben, a cukorral. Az élesztő felfuttatását helyesen így tudod elvégezni. A lisztet átszitáljuk egy tálba. A vajat közben olvasszuk fel, és adjuk hozzá a liszthez. Ezután a liszhez hozzáadhatjuk a tojássárgájákat és a felfuttatot életsztőt is. Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat. A tészta akkor jó, ha hólyagossá válik, azaz lágy és levegős marad, mégis egynemű. Amint elértük ez az állagot, szórjuk meg a tészta tetejét liszttel, majd takarjuk le egy konyharuhával és kelesszük a duplájára. 

hirdetes

Miután a tészta megkelt, gyúrjuk át egy kicsit, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra. Szaggassunk a tésztából kisebb gombócokat, akár pogácsaszaggató vagy pohár segítségével. Egy tortaformát vagy tepsit, jénait kenjünk ki vastagon vajjal, körben az edény oldalát is, majd ezután sorakoztassuk fel egymás mellé a kiszaggatott gombócokat. A gombóckoat nyugodtan rakjuk szorosan egymás mellé. Amint készen van, öntsük le őket az olvasztott vajjal, és a cukros, diós keverékkel. Ezután rakjuk be előmelegített 200C° fokos alsó-felső sütési funkción a sütőbe és süssük 45 percig. Amíg a tészta sül, elkészíthetjük a vaníliasodót. 

hirdetes

A vaníliasodóhoz tegyük fel a tejet egy tálba és forraljuk fel a vaníliarúd kikapart belsejével. Miután felforrt, vegyük le a tűzről. A tojássárgájákat, a cukorral és a liszttel keverjük ki egy másik lábasban, és kis lángon melegítve, apránként adagoljuk hozzá a vaníliás tejet. Addig főzzük, amíg sűrű nem lesz, azonban ne készítsük túl sűrűre, hiszen nem pudingot szeretnénk kapni. Amint az aranygaluska elkészült, várjuk meg még kicsit kihűl és a tepsiből kitépkedve a gombócokat tállaljuk a vaníliasodóval. Isteni! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A farsang története

A farsang története: A tavaszi ünnepkör tevékeny része. A farsang a vígság azon időszakát... Tovább

Operaház

Operaház: a magyar operatársadalom első számú gyülekezőhelye, melyet a bécsi opera... Tovább

Tovább a lexikonra
Gasztronómia Magyarság Retró
X
Kövess minket facebookon!