hirdetes

Megvan a tökéletes program hétvégére: Átadták a felújított boldogkői várat

VN

Micsoda szerencse, hogy hazánk telis-tele van szebbnél szebb helyekkel, amik tökéletes lehetőséget adnak egy kis kikapcsolódáshoz. Így a hosszúhétvégéken, szabadnapokon nem kell a határt átlépve kirándulóhelyet keresgélni. Friss hír: befejeződött a boldogkői vár felújítása, és már látogatható is a csodás építmény.

Átadták a felújított boldogkői várat 2024

Miért újították fel a boldogkői várat?

A versenyképességet szolgálja a középkori kastélyok és várak felújítása - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Boldogkőváralján a helyreállított boldogkői vár megnyitóján, kedden az MTI-nek. A várnak az eredeti állapotát igyekeztek visszaállítani, valamint kiépítettek egy látogatóközpontot is. Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy a sokak által feledésre ítélt, poros és romos emlékek sorra nyílnak újra, ezzel nyújtanak szórakozást, kultúrát és művelődési lehetőséget a látogatóknak. A boldogkői Alsóvárban, a pinceterekben új kiállítóterek nyíltak meg. A Felsővár Palotaépülete nagyléptékű belső átalakítással visszanyerte eredeti, középkori térszerkezetét, annak földszintjén és emeletén is új kiállítások nyíltak. Emellett elkészült egy hétnyelvű, tizennégy állomásból álló applikáció is, az idegenvezető alkalmazáson keresztül - a tárlatok mellett - bemutatják a több mint hétszáz éves vár egykori lakóinak életkörülményeit, hétköznapjait.

hirdetes

Boldogkő vára hazánk egyik legszebb helye

Ez a történelmi vár Magyarországon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Boldogkőváralja felett található, lenyűgöző kilátással a Zempléni-hegységre és a környező tájra. A középkori eredetű vár az évszázadok során több átalakításon és bővítésen esett át, mára pedig egyik legfontosabb turisztikai látványossággá vált a régióban. A boldogkői vár története a 13. századra nyúlik vissza, amikor első ízben említik oklevelek, mint fontos védelmi bástyát a tatárjárás idején. A várat a későbbi évszázadokban többször is bővítették és erősítették, különösen a török hódoltság idején töltött be fontos szerepet a térség védelmében. A boldogkői vár ma már nem csak történelmi emlékhely, hanem kulturális és turisztikai központ is, ahol a látogatók bepillantást nyerhetnek a középkori váréletbe, megcsodálhatják a régi fegyvereket és bútorokat tartalmazó kiállításokat, valamint élvezhetik a magasból nyíló lélegzetelállító kilátást. A vár környékén számos túraútvonal található, amelyek lehetőséget biztosítanak a Zempléni-hegység felfedezésére. Érdekel a vár legendája, hogy miért hívják így a várat? Itt a válasz!  

hirdetes

A boldogkői vár látogatása

A boldogkői vár, tehát egy felújításon esett át, amitől még nagyobb élményt ad majd a látogatása. Mi mindenkinek ajánljuk, mert tényleg nemcsak maga az épület nagyon különleges, érdekes, hanem a történetét is érdemes felfedezni, valamint a mesés kilátást megcsodálni. Boldogkői vár nyitva tartás: 

  • Január 01 – Március 31. 9.00-17.30
  • Április 01 – Május 31. 9.00-18.00
  • Június 01 – Augusztus 31. 8.00-20.00
  • Szeptember 01 – Október 31. 9.00-18.00
  • November 01 – December 31. 9.00-16.00

Egy normál felnőtt belépő 2500 Ft hétköznapokon, hétvégén és ünnepnap 2800 Ft, de vannak diák, nyugdíjas, és családi belépők is, részletek itt. A várnál a parkolás ingyenes! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Badacsonyi kéknyelű

Badacsonyi kéknyelű: az egyik leghíresebb magyar szőlőfajta a kéknyelű. Ez egy ősi... Tovább

Gyarmati Dezső

Gyarmati Dezső: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Gyarmati Dezső a Nemzet Sportolója... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Regény Retró Szórakozás Történelem Utazás