hirdetes

Legenda a budapesti atombunkerről

Pi
Íme ez volt az atombunker

Szerte a városban láthatóak ilyen szellőzők

A válasz egyszerű és a cikk elején már le is lepleztük a titkot. A metró építése miatt senkinek nem tűnt föl a kitermelt talaj, illetve az építőanyagok szállítása. A mai modern technológia korában hihetetlennek hangzik, de az objektumépítés fúrópajzsok nélkül, kézi fejtéssel történt. Embertelen nagy munka volt ez.

Az eredeti tervek szerint ebédlő, betegszoba, orvosi rendelő, tanácskozóterem, illetve a kiemelt személyek részére WC-vel, fürdővel, telefonnal felszerelt szobák is helyt kaptak a bunkerben. 

hirdetes
Az F4-es „fantázia nevű” bunkert 1973-ban összekötötték a metróalagúttal, így veszély esetén alkalmassá vált, hogy szükség esetén a metrót felhasználva ki tudják menekíteni Budapestről az apparátust. A metró tulajdon képpen több szempontból is kapóra jött. Az óvóhely energiaellátást is a metróhálózat biztosította. A helyiség saját levegőcserélő rendszerrel is rendelkezett (ezek végződését lehet látni a mai napig városszerte), mely alapvetően a felszínről szívta a levegőt. 
hirdetes

Az létesítményt 1981-ben a BKV vette át. Mára a bunker teljesen használhatatlanná vált, a műszaki berendezések szinte kivétel nélkül elromlottak. A fővárosi közlekedési cég már több ízben szeretett volna megszabadulni a felesleges helyiségtől, több-kevesebb sikerrel.  Több vállalkozó érdeklődött az atombunker iránt, melynek sorsa a mai napig nem zárult le teljes mértékben.

Fotó: Rovibroni (Barna Rovács) 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nobel-díj

Nobel-díj: 13 magyar. A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította.... Tovább

Egri Vár

Egri Vár: az egyik leghíresebb magyar csata helyszíne, mely ma is kiváló állapotban van és... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!