hirdetes

Holnap pár száz forintból beutazhatod Magyarországot

VN

A csütörtöki autómentes napon (szeptember 20.) egyetlen jeggyel egész nap, bármilyen hosszú távon, tetszőleges számban lehet utazni Magyarország területén - tudatta a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára hétfőn a Facebook-oldalán, és írta meg az MTI közleményben. Mi ezt úgy értjük, hogy gyorsan vegyetek ki szabadságot, vegyetek egy jegyet, és járjátok be Magyarországot. Na, jó, munkába járóknak is kedvez ez a dolog, mert jóval olcsóbban megúszhatják a munkába menetet is.

Autómentes nap 2022 kedvezményes jegyek

Milyen jegyet kell venni?

Vitézy Dávid a bejegyzésben kifejtette, hogy ha egy utas csütörtökre bármilyen távra szóló helyközi MÁV-Start, Volánbusz, GYSEV, MÁV-HÉV jegyet vált, azzal a nap végéig utazhat az egész országban. Hozzátette: a gyorsvonati pótjegyet nem, de az IC pótjegyet, a helyjegyet, a távolsági buszos kényelmi felárat külön meg kell váltani, ha a jegy amúgy nem ilyen vonatra vagy buszra szól aznap. A 100 kilométernél rövidebb távra szóló jegyek egyébként csak 4 órán át érvényesek, de szeptember 22-én felhasználhatók lesznek a nap végéig országosan - jelezte. A jegyek 2. osztályon érvényesek, az 1. osztályra váltott távolsági jeggyel csak azon a vonaton lehet első osztályon utazni, melyre a jegy szól; a jegy a nap folyamán más járatokra csak másodosztályon lesz érvényes. Az akció részletei itt érhetők el: mav.hu/egyjeggyel - hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid. Továbbá fontos még, hogy a névre szóló jegyekkel csak az utazhat, akinek a neve a jegyen fel van tüntetve.

Hova lehet utazni az autómentes napon?

Bárhová!  Ha eddig autóval jártál munkára, javasoljuk, hogy válts tömegközlekedésre, és most teszteld le, hogy milyen alternatív, jóval kevésbé környezetkárosító alternatív megoldások vannak a bejárásra. Ha van néhány szabad órát, akkor kirándulásra is felhasználhatod ezt a remek alkalmat, arra, hogy felfedezd a környéket. A fővárosban élőknek tudjuk ajánlani a Hévvel pikkpakk megközelíthető csodaszép városkákat: a mediterrán hangulatú Szentendrét, vagy Sissi kedvenc városát, a csodás Gödöllőt. Ne felejtsétek el, hogy hazánk egyik legszebb vidéke, a Dunakanyar is csak egy órányi vonatútra van Budapesttől! Itt mutatunk 3 olyan kilátót a Dunakanyarban, ami fél óra alatt megközelíthető, gyerekeknek is ajánlott, a kilátás pedig leírhattalan. 

hirdetes

Miért van szükség autómentes napra?

Az európai autómentes napot már egy 1998 óta minden évben megtartják, erre pedig a szeptember 22-ét jelölték ki. Az esemény a társadalom környezettudatosságát hivatott erősíteni, mind a városlakók, mind pedig a városvezetés figyelmét fel szeretné hívni a zöldebb alternatív lehetőségekre, és a jelenlegi problémákra, amik az autózásból erednek:

  • a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra,
  • hirdetes
  • a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására,
  • a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire,
  • a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére

Te mivel szoktál közlekedni, munkába járni?

Autómentes napon lesznek lezárások?

Bár nem az autómentes napon, de közvetlen utána lehet forgalomváltozásra számítani. Lezárják a Szabadság hidat és a Vámház körutat a Fővám tér és a Lónyay utca között a hétvégén az Európai Mobilitási Hét programjaihoz kapcsolódó autómentes hétvége miatt, több villamos közlekedése is változik. A Budapesti Közlekedési Központ közleménye szerint a lezárás szombat hajnaltól vasárnap estig tart, a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos egész hétvégén nem jár. Helyettük Budán a kelenföldi vasútállomás és Hűvösvölgy között járó 56A villamossal, valamint a Városház tér és Hűvösvölgy között járó 61-es villamossal lehet közlekedni. Módosul a 83-as trolibusz, valamint a 15-ös és a 115-ös busz útvonala is - hívták fel a figyelmet a közleményben.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mobilfal jelentése

A mobilfal egy olyan térelválasztó falrendszer, amely rugalmas teremelosztást teremt meg... Tovább

Fonyód

Fonyód: Fonyód város Somogy megyében, a Fonyódi járás központja. Népszerű üdülőhely és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyarország Magyarság Programajánló Utazás