Milliós bírság is járhat avarégetésért!

Milliós bírság is járhat avarégetésért!

Sz.F.

Régen természetes volt, most viszont – szerencsére – már tiltják a tüzelést, akár milliós bírság is járhat azért, mert valaki éget. Jöjjenek a részletek, nézd meg te is, mikor, miért, és ki büntethet meg! 

Milliós bírság is járhat avarégetésért!

A régi „szép” idők…

Emlékszem, régen az volt a szokás, hogy mindenki mindent elégetett. Jártunk focizni, az edzések mindig délután öt órakor kezdődtek és hétig tartottak, hat órakor már nem kaptunk levegőt a pályán, mert az összes kerttulajdonos úgy gondolta, hogy az az időpont a legalkalmasabb arra, hogy begyújtsa az avart, ami természetesen vizes volt, szóval nagyobb volt a füst, mint a láng.

És ez ment minden egyes héten, nem is értettük már, hogy honnan tudnak összegyűjteni ennyi gallyat, levelet, de mindig találtak. Nagyon rossz érzés volt, de ott falun persze, hogy hozzászokik az ember.

A változás szele

Már több mint három éve, egész pontosan 2015. március 5-én lépett hatályba az országos tűzvédelmi rendelet, aminek nagyon örült szinte mindenki. Azért szinte, mert aki égetett, nagyon szomorú lett. Ez a rendelet szerencsére minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változást hozott. 

A legnagyobb változás az volt, hogy az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetését megtiltották. Ez egész pontosan annyit jelent, hogy csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet ezeket égetni, szabadtéren. Ugye télen azért lehet érezni a levegőben, hogy nem csak száraz fát égetnek egyesek…

Az önkormányzatok hatályos rendelettára

A vonatkozó szabályokat ebben a rendelettárban lehet megtalálni. Eszerint avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni, úgy, hogy az az emberi egészséget és környezetet nem károsíthatja, és a hősugárzás ne okozzon kárt.

Égetés kizárólag a meghatározott időpontban történhet, amennyiben ezt lehetővé teszik az időjárási viszonyok. Az égetni kívánt hulladék nem tartalmaz kommunális-, ipari eredetű hulladékot, az égetés helyén pedig olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, melyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz gyorsan eloltható. Most pedig nézzük, miért járhat büntetés, a következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Takarító cég Budapest

Megbízható, gyors és alapos takarító cég Budapesten? A számos referenciával rendelkező... Tovább

Túró Rudi

Túró Rudi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokak kedvence ez a kakaós masszával... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország