notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Milliós bírság is járhat avarégetésért!

hirdetes

Milliós bírság is járhat avarégetésért!

Sz.F.

Régen természetes volt, most viszont – szerencsére – már tiltják a tüzelést, akár milliós bírság is járhat azért, mert valaki éget. Jöjjenek a részletek, nézd meg te is, mikor, miért, és ki büntethet meg! 

Milliós bírság is járhat avarégetésért!

A régi „szép” idők…

 

Emlékszem, régen az volt a szokás, hogy mindenki mindent elégetett. Jártunk focizni, az edzések mindig délután öt órakor kezdődtek és hétig tartottak, hat órakor már nem kaptunk levegőt a pályán, mert az összes kerttulajdonos úgy gondolta, hogy az az időpont a legalkalmasabb arra, hogy begyújtsa az avart, ami természetesen vizes volt, szóval nagyobb volt a füst, mint a láng.

 

És ez ment minden egyes héten, nem is értettük már, hogy honnan tudnak összegyűjteni ennyi gallyat, levelet, de mindig találtak. Nagyon rossz érzés volt, de ott falun persze, hogy hozzászokik az ember.

 

A változás szele

 

Már több mint három éve, egész pontosan 2015. március 5-én lépett hatályba az országos tűzvédelmi rendelet, aminek nagyon örült szinte mindenki. Azért szinte, mert aki égetett, nagyon szomorú lett. Ez a rendelet szerencsére minden magyar állampolgár, gazdasági szervezet, önkormányzat, állami vállalat és civil szereplő számára jelentős változást hozott. 

hirdetes

 

A legnagyobb változás az volt, hogy az élet és értékvédelem jegyében a belterületi ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetését megtiltották. Ez egész pontosan annyit jelent, hogy csak az adott település önkormányzati rendeletében kijelölt időszakban és módon lehet ezeket égetni, szabadtéren. Ugye télen azért lehet érezni a levegőben, hogy nem csak száraz fát égetnek egyesek…

 

Az önkormányzatok hatályos rendelettára

 

A vonatkozó szabályokat ebben a rendelettárban lehet megtalálni. Eszerint avart és kerti hulladékot csak jól kialakított tűzrakó helyen és telken szabad égetni, úgy, hogy az az emberi egészséget és környezetet nem károsíthatja, és a hősugárzás ne okozzon kárt.

hirdetes

 

Égetés kizárólag a meghatározott időpontban történhet, amennyiben ezt lehetővé teszik az időjárási viszonyok. Az égetni kívánt hulladék nem tartalmaz kommunális-, ipari eredetű hulladékot, az égetés helyén pedig olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni, melyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetve a tűz gyorsan eloltható. Most pedig nézzük, miért járhat büntetés, a következő oldalon folytatom! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
95 691
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 118 982
Közösség

Szótár

Hősök tere

Hősök tere: Budapest legnagyobb és legszebb tere, melyet miden évszakban turisták hada száll... Tovább

Szent István Bazilika

Szent István Bazilika: Budapest első számú temploma, mely a Belvárosban áll. A budapesti Szent... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 129

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek Hírek Magyar Magyarország