hirdetes

Milliós bírság is járhat avarégetésért!

Sz.F.
Milliós bírság is járhat avarégetésért!

A törvény kimondja továbbá azt is, hogy a területet éghető hulladéktól és további hasznosításra nem kerülő száraz növényzettől mentesen kell tartani. Ez annyit jelent, hogy avart felhalmozni sem lehet a kertben, minden esetben el kell szállítatni azt. Szerencsére most már több megoldás is van, sok településen vannak zöldhulladékos zsákok, amiket elvisznek a megfelelő helyre. 

A tűzgyújtási tilalomról

Amiről még szót kell ejteni, az a tűgyújtási tilalom, ez ugyanis mindent felülír. A tűzveszély megállapítása és visszavonása függ a meteorológiai körülményektől, az erdőben található élő és holt biomassza szárazságától és a keletkezett tüzek gyakoriságától. Ha tűzgyújtási tilalmat rendelnek el, akkor a helyi önkormányzati rendeletek a tilalom alatt hatályukat vesztik, vagyis sehol nem szabad égetni! 

Tűzgyújtás és a légszennyezés

Sokan nem tudják, miért a tilalom, éppen ezért nézzük még meg a negatív hatásokat! Ha vegyesen égetünk avart, fűnyesedéket, illetve gallyakat, tudnunk kell, hogy szennyezzük a levegőt. A szennyezést az váltja ki, hogy a tűz hőmérséklete alacsony, aminek égnie kellene, nem ég, vagy csak félig. A növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, ami pedig mint tudjuk, mérgező! Egy nagyobb kupac avar hat órás égetésével annyi szállópor keletkezik, mint 250 autóbusz 24 órai folyamatos közlekedése során! Ráadásul sokan nem csak avart égetnek, hanem műanyagot is, vagy egyéb háztartási szemetet, amik még egészségtelenebbek! 

hirdetes

Jöjjenek a bírságok! 

Aki a törvényeket figyelmen kívül hagyja, és azt a hatóságok kiszúrják, komoly büntetésre számíthat! Ha azt vesszük észre, hogy valaki éget, először neki szóljunk, hátha csak tájékozatlan. Ha a figyelmeztetés nem jár sikerrel, forduljunk a területileg illetékes önkormányzathoz. Ha ott sem járunk sikerrel, akkor a Katasztrófavédelmi Igazgatóság következik. Ha úgy gondoljuk, hogy az égetés veszélyt jelent a környezetre, akkor hívjuk a 112-es segélyhívót, és kérjünk tűzoltói segítséget! 

hirdetes

Kiszabható bírságok

  • Tűzvédelmi előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő: 10 000 forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság.
  • Tűzvédelmi szabály megszegése, ha az tüzet idézett elő és az oltási tevékenységben a tűzoltóság beavatkozási is szükséges: 20 000 forinttól 3 millió forintig terjedő pénzbírság.
  • Tűzvédelmi szabály megszegése, ha azzal közvetlen tűz-, vagy robbanásveszély idézett elő: 20 000 forinttól 1 millió forintig terjedő pénzbírság. 
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Nobel-díj

Nobel-díj: 13 magyar. A Nobel-díjat a svéd kémikus és feltaláló Alfred Nobel alapította.... Tovább

Dunai cipők

Dunai cipők: Budapest egyik legnagyobb nevezetessége, háborús emlékmű. A Cipők a Duna-parton... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyar Magyarország