hirdetes

A magyar foci aranykora - Az Aranycsapat (1950-1956)

SzT

Az Aranycsapat neve valószínűleg minden magyarnak ismerős, nemcsak azoknak, akik egy kicsit is konyítanak a focihoz. Ez a legendás magyar labdarúgó-válogatott 1950 és 1956 között aratta legnagyobb sikereit, és tagjai között olyan zsenik futballoztak, mint Puskás Ferenc, Bozsik József, Hidegkuti Nándor, Buzánszky Jenő és Kocsis Sándor. Az Aranycsapat nem csupán egy válogatott volt, hanem egy életérzés, egy korszak, amely mindmáig a magyar foci aranykorának számít. De mi is tette ezt a csapatot olyan különlegessé? Hogyan sikerült nekik a világ legjobbjai közé kerülni, és miért emlékezünk rájuk ma is, több mint hatvan évvel később?

A magyar foci fénykorát az Aranycsapat jelentette (1950-1956)

A kép forrása: Fortepan / Erky-Nagy Tibor

Az előzmények: A mélypontból a csúcsra

A második világháború után a magyar válogatott mélyponton volt. Az 1941-ben a németektől elszenvedett 7-0-s vereség sokkolta az országot. A háború évei alatt a magyar futball szinte teljesen eltűnt a nemzetközi színtérről, és csak a béke beköszöntével kezdhetett újra éledezni. Az 1945-ben Ausztria ellen aratott 2-0-s győzelem új lendületet adott a csapatnak, és ettől kezdve nem volt megállás.

Az Aranycsapat felemelkedése

Az igazi áttörést az 1949-es év hozta, amikor Sebes Gusztáv vette át a válogatott irányítását. Sebes, akit azóta is a magyar futball egyik legnagyobb elméjeként tartanak számon, új játékrendszert vezetett be. Az addig szokásos háromvédős rendszert négyvédősre cserélte, ami stabilabbá tette a védekezést, és nagyobb szabadságot adott a középpályásoknak és támadóknak.

hirdetes
hirdetes

A csapatban olyan kivételes játékosok játszottak, mint Grosics Gyula a kapuban, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály a védelemben, Bozsik József és Zakariás József a középpályán, valamint Puskás Ferenc, Kocsis Sándor, Hidegkuti Nándor, Budai II László és Czibor Zoltán a támadósorban. Ez az összeállítás lett az az álomcsapat, amely mindent megnyert, amit lehetett.

Az évszázad mérkőzése

Az Aranycsapat legnagyobb sikereinek egyike az 1953-as angolok elleni 6-3-as győzelem volt a Wembley Stadionban. Ez a mérkőzés azóta is "az évszázad mérkőzéseként" ismert, és a világ futballtörténetének egyik legnagyobb szenzációja volt. A magyar csapat nem csak megverte az angolokat, de a végső eredménnyel szinte meg is alázta őket saját otthonukban, ezzel felhívva magára a világ figyelmét.

A mérkőzésen Hidegkuti Nándor mesterhármasával, Puskás Ferenc két góljával és Bozsik József találatával szó szerint elsöpörték az angolokat. Az angolok addig soha nem veszítettek hazai pályán nemzetközi mérkőzést, így a magyarok diadala hatalmas szenzáció volt. A mérkőzést követően az angol sajtó és közönség is elismerte a magyarok kivételes tehetségét és játéktudását.

Ez még nem a cikk vége. A következő oldalon beszélek az 1954-es világbajnokságról, a csapat széthullásáról és az örökségről, amit az Aranycsapat a magyarokra hagyott. Lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Béres csepp

Béres csepp: A Béres Csepp egy magyar humángyógyászati készítmény. A Béres Cseppet 2013-ban... Tovább

Szent-Anna tó

Szent-Anna tó: Erdély egyik fő látványossága, melyhez ezernyi legenda csatolható.  A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Sport Történelem
X
Kövess minket facebookon!