hirdetes

A magyar foci aranykora - Az Aranycsapat (1950-1956)

SzT
A magyar foci fénykorát az Aranycsapat jelentette (1950-1956)

A kép forrása: Fortepan / Fortepan


 

Az 1954-es világbajnokság az Aranycsapat tekintetében

Az Aranycsapat igazi próbatétele az 1954-es svájci világbajnokság volt. A magyar válogatott veretlenül érkezett a tornára, és mindenki őket tartotta a legnagyobb esélyesnek. A csoportkörben könnyedén legyőzték Dél-Koreát 9-0-ra és az NSZK-t 8-3-ra. A negyeddöntőben Brazíliát verték 4-2-re, az elődöntőben pedig Uruguayt győzték le 4-2-re, hosszabbítás után.

A döntőben ismét az NSZK-val találkoztak, és bár az első tíz percben már 2-0-ra vezettek, végül 3-2-re kikaptak. Ez a vereség azóta is fájó pont a magyar futball történetében, és sokan a németek cserélhető stoplis cipőjének tulajdonítják a vereséget. Puskás Ferenc az utolsó pillanatokban még betalált, de a bíró les miatt nem adta meg a gólt. Így a magyar válogatott ezüstéremmel tért haza, de a világ szemében már ők voltak az igazi bajnokok.

hirdetes

Az Aranycsapat széthullása

hirdetes

Az 1956-os forradalom és az azt követő politikai helyzet azonban megtörte az Aranycsapat lendületét. A forradalom leverése után több játékos is külföldre távozott, Puskás Ferenc például Spanyolországba szerződött, ahol a Real Madrid színeiben folytatta pályafutását. Az Aranycsapat így lassan, de biztosan széthullott, és a magyar futball fénykora szépen lassan véget ért a csapat szétzilálódásával.

Az örökség, amit az Aranycsapat a magyaroknak hagyott

Az Aranycsapat azonban nem tűnt el nyomtalanul. Az ő nevük máig egyet jelent a magyar futball legnagyobb sikereivel. Emlékük előtt számos emlékmű és stadion tiszteleg, és a magyar focirajongók szívében örökké élni fognak. Puskás Ferenc, a csapat kapitánya, a világ egyik legismertebb futballistája lett, és a róla elnevezett Puskás-díjat ma is minden évben átadják a legszebb gól szerzőjének. A Debreceni Egyetem pedig már huszadik éve szervezi meg a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupát, amely az egyetemi hallgatók és a városlakók szemében egy nemes és hőn szeretett hagyomány.

Az Aranycsapat példája azt mutatja, hogy a tehetség, a kitartás és az összetartás csodákra képes. Ők nemcsak egy korszakot, hanem egy egész nemzet büszkeségét, odaadását képviselték, és képviseli emlékük mai napig. Ma is, amikor visszatekintünk rájuk, büszkeséggel tölt el minket, hogy magyarok lehetünk, és hogy volt egy csapat, amely a világ tetejére repítette a magyar futballt. Ez az örökség pedig örökké velünk marad, és inspirációt ad a jövő generációinak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1994-es választások

A második szabad választás az ország történetében. Az első fordulót 1994. május... Tovább

Gulyásleves

Gulyásleves: A gulyás az egyik leghíresebb magyar ételnek számít, melyet külföldön teljesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Retró Sport Történelem
X
Kövess minket facebookon!