hirdetes

Minden megvásárolható: Avagy „Az öreg hölgy látogatása” a Spirit Színházban

Noémi Vida

Október 29-én mutatják be a Spirit Színházban a svájci Friedrich Dürrenmatt nagysikerű művét, Az öreg hölgy látogatása című darabot. Kicsit, vagy inkább nagyon rendhagyó módon, férfi főszereplővel, és nagyon minimális díszlettel, ami elsőre kicsit furcsának hangozhat. Azonban a darabot megtekintve mindkettő egyértelműen a mérleg pozitív oldalára kerül. 

Az öreg hölgy látogatása a Spirit Színházban

Az öreg hölgy látogatása a Spirit Színházban

Őszintén megmondva, én nem ismertem eddig ezt a darabot, annak ellenére sem, hogy ez Friedrich Dürrenmatt legtöbbet játszott műve. A színdarabban, ahogyan azt a cím is elég erőteljesen sugallja az „öreg hölgy látogatás” van a középpontban. Az öreg, hölgy, vagyis Perjés János megjelenése körül forog minden. Bizony, az öreg hölgy szerepében rendhagyó módon egy férfi van, aminek elsősorban technikai okai vannak. Mikor meghallottam, hogy egy férfi játssza majd az öreg hölgy szerepét, nagyon készültem, hogy megfigyeljem, elemezzem, de az előadás végéhez értünk, és erről, a magamnak kiosztott feladatról teljesen megfeledkeztem. Nemhogy nem volt zavaró tényező, hanem épp ellenkezőleg, egy tökéletes kompozíciót adott az egész darabnak. Mindenféle spoilert kerülve, nagyon jól állt ez a kissé torz karakter az előadásnak.

“A világ ringyót csinált belőlem, most én csinálok bordélyházat a világból.”

De nemcsak ez volt az egyet szokatlan dolog. A Spirit Színház egy igazán különleges színház, ahol nem a megszokott színház élménnyel, hanem véleményem szerint ennél sokkal többel térhet haza az ember. Ide nem beül az ember megnézni egy darabot, hanem beül átélni az előadást. Ehhez pedig tökéletesen passzol a díszlet nélküli kompozíció. Nincs sok díszlet, de nincs is szükség sok díszletre! Inkább a színészekre, a levegőben szikrázó apró rezgésekre, jelekre érdemes figyelni. Meghallgatni a mű mondanivalóját, ami szerintem az, hogy vajon tényleg minden megvehető? 

hirdetes
Sokáig gondolkoztam, hogy eláruljam-e, vajon mit jelenthet ez a sok sárga cipő a színpadon? De arra jutottam, hogy inkább nézd meg a darabot, és derítsd ki te magad!
hirdetes

Ezért menj el a Spirit Színháza!

Jártam már a Víghben, a Madáchban, a Belvárosiban, a Karinthyban, az Operában, és még sokáig folytathatnám a sort, és egyszer egy véletlen folyamán a Spirit Színházba is váltottam egy jegyet. Őszintén szólva már többször is nézegettem a műsort, de valahogyan sosem szerettem volna úgy igazán ebbe a színházba menni, pedig a 2011-ben alakult kedves kis színház ennél jóval méltóbb ítéletet érdemelt volna részemről. Hiszen mikor megtört a jég, és eljöttem egy előadásra, rögtön a szívembe lopta magát közvetlenségével, közönségközpontúságával, és semmihez sem fogható hangulatával. 

Számomra a Spirit Színház egy aprócska terem, ahova belépve kicsit megszűnik létezni a világ, és pár órácskára élhetek abban a valóságban, amit ott kapok. Nemcsak messziről kémlelem a színpadot, hanem szinte együtt lélegzem az előadással. Az első sorban ülve látva a színészek arcának legapróbb rezzenéseit neked is fel kell háborodnod, vagy éppen kétségbe kell esned, érezned kell, amit ők is, át kell élned az egész történetet az elejétől a legvégéig. Ha szeretnél egy különleges színház élményt, akkor mindenképpen ajánlom, hogy kicsit szakadj el a megszokottól, és látogass el a Spirit Színházba! Az előadásról minden részlet, és jegyvásárlás ITT!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Túró Rudi

Túró Rudi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokak kedvence ez a kakaós masszával... Tovább

Olimpia

Olimpia: a sportok összcsúcseseménye.Az olimpiai játékok több sportágat magába foglaló... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!