hirdetes

Babka, avagy a csokoládés jeruzsálemi kalács

ZH

A babka a közel-keleti gasztronómia egy fontos szereplője, amely látványos fonási technikájának köszönhetően vált világhírűvé. A csodaszép péksütemény csupa csoki, amit eredetileg ünnepi alkalmakra készítettek, azonban széles körben ismertté vált a világon és meg kell mondani kár lenne érte, ha egy évben csak egyszer készítenénk el. Lássuk mi is az a babka és hogyan tudjuk elkészíteni.

babka recept

A babka eredete


A jeruzsálemi kalácsként is emlegetett babka eredetét pontosan nem ismerjük, mert több eredettörténet is köré fonódott. Egyesek úgy vélik és a nevének is hitelességet ad, hogy zsidó hagyományokból származik, mások viszont egy lengyel húsvéti süteménynek gondolják. 


Hazánkban néhány éve lett elterjedt a babka, ami nem csoda, hiszen ez egy olyan kalács, amit nagyon egyszerű elkészíteni és különleges, szép a kinézete. Így akár a lengyelek, akár a zsidók hagyományos péksüteményének számít, mindenképp érdemes elkészítenünk. A húsvét tökéletes alkalom lehet kipróbálni, hiszen ez úgyis a kalácsok ünnepe. 

hirdetes

Miben más a babka a többi kalácstól?


hirdetes
Két dologban különbözik a babka egy hagyományos töltött kalácstól. Először is másképp formázzuk. A kinyújtott tésztát, úgy kell megkenni, majd feltekerni, mint a bejglit, vagy a kakaóscsigát. Itt jön a csavar, ugyanis a feltekert tésztát hosszában ketté kell vágni és egybe fonni a két felét. Ez a technika adja a babka szépségét, ugyanis ettől rétegződnek a csokoládé és a tésztacsíkok.
A másik fontos különbség, hogy ebbe a kalácsba rengeteg tölteléket tehetünk, amit szó szerint érts. Majd a tetejét meg kell önteni sziruppal, hogy a keserű kakaó tölteléket megédesítsük. Hidd el nem lesz túl túlzás és túl tömör, ettől lesz remek az egyensúly az ízekben. 


Nézzük is meg a receptet, amely pontosan leírja hogyan tudod elkészíteni a jeruzsálemi kalácsot. Kattints a következő oldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Kibédi Hagyma

A Kibédi Hagyma: Kibéd a Kisküküllö folyó mentén, Erdély szívében, Szováta fürdő... Tovább

Sopron

Sopron Magyarország nyugati csücskében található város, melyet szokás a Hűség Városának... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!