hirdetes

A legszebb túraútvonal- a Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvény

VN

Egy 4,6 km-es kört bejárva megcsodálhatjuk a Balaton legszebb panorámáit, a Balaton-felvidékének legkülönlegesebb természeti kincseit, gyakorlatilag egykori tűzhányók körül sétálhatunk, és ehhez csupán a Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvényt kell követnünk.

Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvény honnan indul?

Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvény

Egy csodálatos 4,6 km-es tanösvény indul a Badacsonytomaji Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból, ami körbe vezet minket hazánk egyik legszebb részén. Az úton haladva, a 10 állomást érintve megismerhetjük a Badacsony és a Balaton kialakulását, igazi vulkáni világban barangolhatunk. Ahogyan mondtunk a híres neves Rózsakőtől indul a Tűzgyűrű Tanösvény, majd útba ejti a Kisfaludy-kilátót, majd a Kőkaput, azután a Kőkeresztet, ezt követően a Klastrom kút-Bujdosók lépcsőjét, végezetül pedig a mesés panorámát adó Tördemici kilátót. Mindenki szabadon bejárhatja ezt a különleges vidéket, ahol bazaltkövekbe, bányászati kincsekbe lehet botlani, de akár szakvezetést is igénybe lehet venni.

Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvény: részletes leírás

A csodás Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvény a Szegedy Róza-ház feletti Rózsakő parkolóból indul. Minden bizonnyal te is kíváncsi vagy ennek a helynek a történetére, ha már itt kezded el a különleges felfedezésedet a Balaton vulkanikus vidékein. A Rózsakő hegyoldalról lehasadt bazalttuskó Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét, amelyet 1886-ban a sziklába is véstek. Kapcsolódik ide egy népi babona is, amit a szerelmes párok figyelmébe ajánlunk: a hagyomány szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendőben jegyesek lesznek.

hirdetes

Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvény: a Balaton legszebb panorámáit láthatod

A túraútvonalon lépcső is található, ami azonban nagyon is megéri a fáradtságot, ugyanis a Páholy kilátóhoz vezet, ahonnan legendásan szép a kilátás, nemcsak a magyar tenger hullámait szemlélheted meg a magasból, hanem az azokat őrző kacskaringó lankás dombokat is. A 438 méter magasba épült Kisfaludy- kilátó Erkélyéről belátható az egész Tapolcai-medence.

Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvény: a Balaton legszebb vidékére invitál

A túra során bazalttornyokból képződött hatalmas kőtengerrel is találkozhatsz. Forrás is van, a Klastrom-kút hűs vizével szomjukat enyhíthetik a fáradt túrázók, télen, nyáron remek ivóvíz! Pálos-kolostort is láthatsz a Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvényen barangolva, méghozzá a Szent Imréről elnevezett pálos kolostort. A legendás történetek szerint a kolostor lakói az adományokból szőlőket vásároltak, és ebből olyan mennyei borokat termeltek, hogy híressé tették a Badacsonyi bort.

hirdetes

Badacsonyi Tűzgyűrű Tanösvény: a Badacsony legszebb helyeit fedezheted fel

A Badacsony egyik legnépszerűbb helye a 464 fokból álló Bujdosók lépcsője, természetesen ez is az útvonal része, hiszen a lépcsőket nem szabad kihagyni! Viszont jó hír, hogy a lépcsők között vannak pihenők is, amiket a kuruc kor kiemelt személyeiről - Bercsényi Miklósról, Mikes Kelemenről, Cinka Pannáról- neveztek el. Ezután egy másik csodás kilátópontra a Tördemici kilátóhelyre érkezhetnek a kitartó kirándulók. Itt valami mesés a kilátás, de tényleg annyira, hogy leírhatatlan szavakkal, láthatóak a Szent György-hegy bazaltorgonái, a bájos kis pincékkel övezett tájba simulva, és láthatóak a balra Szigliget várának romjai is, de a Csobánc, a Gulács is megmutatja különleges bájait, tényleg varázslatos! És ha még ez nem lenne elég, a távolban a Keszthelyi-hegység vonulatai is meg-megcsillannak. A Ranolder-kereszt nemcsak azért nagyon különleges, mert innen is csodás a kilátás, hanem azért mert a 40 bivallyal vontatták fel a 400 méteres magasba, a hegyre.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Hírlap

Magyar Hírlap: A Magyar Hírlap egy 1968 óta megjelenő közéleti napilap. A Magyar... Tovább

Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum: Budapest egyik legnagyobb múzeuma, mely 2018 végén nyitotta meg ismét... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!