hirdetes

3 bájos Balaton-felvidéki falu, ami le fog venni a lábadról

VN

A Balaton-felvidék egy nagyon különleges hely, ami tele van szebbnél szebb piciny faluval, természeti látnivalóval. Tökéletes úti cél tavaszra, amikor még a Balatonban fürödni nem lehet, de a szépségét csodálni igen, de hűvösebb nyári napokra is. Érdekel a 3 legbájosabb Balaton-felvidéki falu?

3 bájos Balaton-felvidéki falu

A Balaton-felvidék egyik legbájosabb falva: Dörgicse

Dörgicsét nem tudom mennyire kell bemutatnom, hiszen vélhetően sokan ismerik, vagy legalábbis egy kicsit hallottak már róla. Én azért mégis írnék pár sort erről a csodás kis településről, hiszen nekem nagy kedvencem ez a tündéri hely, és őszintén, még azon sem lepődnék meg, ha valóban tündérek lakták volna. Hogy miért? Mert a régészeti kutatások szerint már az őskorban is lakott település volt. Ennyi idő alatt pedig nem megtörténhet bármi? De viccet félretéve, annak idején Dörgicse 3 faluból állt, 3 templommal. E 3 közül a legismertebb, leglátványosabb, a XIII. századi Boldogasszony-templom, melynek falai még ma is láthatóak, és érdemes is megnézni ezt a helye. Ráadásul külön öröm, hogy a Gernye-hegyen álló templom mellett pihenésre, sütögetésre helyek is vannak. Itt érdemes is időzni egy kicsit, mert a kilátás egyszerűen zseniális. Ha nyáron mentek a Dörgicsei Levendáriumot se hagyjátok ki! A Dörgicsei templomromról itt olvashattok bővebben.

hirdetes

A Balaton-felvidék mesefalva: Salföld

Salföldöt sokan csak a Balaton-felvidék mesefalvaként tartják számon, és ha megnézitek az itt található fotógalériát, akkor nagy valószínűséggel meg is értetek, hogy miért . Igazi vidéki romantikus hangulatba kerülhettek ide látogatva. A hely kuriózuma a Salföld Major, és azok az igazán vidéki, igazán bájos parasztházak, amik mindig makulátlan rendben, tisztaságban állnak, és vannak nagyon különleges épületek is, amikről részletesen is olvashattok a fent linkelt cikkben. Ha itt jártok, mindenképpen nézzétek meg majorságot is, hiszen itt a környék őshonos állataival is találkozhattok.

hirdetes

Köveskál: egy igazán meseszép falu a Balaton-felvidéken

Köveskált, ha egyszer meglátogatod, a látkép örökre megmarad a szívedben. Tényleg csodaszép, ami igazán elnyeri sokak tetszését, az nem más, mint a két templom tornya: a 18. században épült a református, és a katolikus templom is, ma pedig műemlékvédelem alatt áll. De nemcsak a templomok az egyedüli műemlékek, hanem a mutatós, klasszicizáló későbarokk Kelemen-ház, egy autentikus lakóház és egy mosóház is, aminek annak idején nagyon nagy szerepe volt a falu életében. Köveskál tele van jobbnál jobb - helyi alapanyagokból, helyi ízeket kínáló- éttermekkel is, amiket szintén érdemes lehet kipróbálni. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Weörös Sándor

Weörös Sándor: a 20. század első felének egyik legkiemelkedőbb író, költő alakja volt,... Tovább

Borkóstoló Budapesten

A bor az egyik legősibb és legnépszerűbb alkoholos italunk. A különböző borkóstolók... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Programajánló Szórakozás Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!