hirdetes

Ezért érdemes ellátogatnod a Balatonhoz

LK

A szőlőskertekkel, vulkanikus hegyekkel, és egy nemzeti parkkal körülvett Balaton nem csupán hazánk, de egész Közép-Európa legnagyobb tava. Budapesttől egy jó óra autóval – ez a csodálatos természeti kincs mindenki számára tartogat valami különlegeset. A zene, a sportok, a tájak vagy éppen a borok kedvelői is temérdek lehetőséget és érdekességet találhatnak itt, és nem is kell túl sokat keresgélni.

Nézd meg, hogy miért érdemes ellátogatnod a Balatonhoz!

Habár a magyar tengerként emlegetett Balatont első sorban nyáron szokás meglátogatni, télen sem érdemes elhanyagolni, különösen a látványos fagyások idején, amikor földöntúli jégvilággá változik a partvidék. Íme néhány ok, amiért mindenkinek el kell látogatnia a Balatonhoz legalább egyszer!

1. A táj fantasztikus

77 kilométeres hosszával és 14 kilométeres szélességével a Balaton messze nem sorolható a kisebb tavak közé. Édesvizű képződmény, amely zöldes színét a benne élő algáknak köszönheti. A tavat északról bámulatos hegyek övezik – az itt található Tapolcai-medence pedig egy inaktív tűzhányót rejt magában. Többek között említésre méltók még Tihany levendulamezői és jellegzetes visszhangja, illetve a Balaton-felvidéki Nemzeti Park teljes területe is.

hirdetes

2. Nyáron úszkálásra, télen korcsolyázásra tökéletes

A Balaton partján tengerparti élményekben lehet része azoknak, akik nem szeretnének külföldre menni csak azért, hogy óriási vízfelületet láthassanak. Nyáron az átlagos vízhőmérséklet 25°C körül mozog, a part menti sekély részek pedig gyermekekkel érkező családok számára is tökéletesen a fürdőzéshez.

A magyar tenger északi részén helyezkednek el a népszerűbb üdülő települések (például Balatonfüred és Balatonalmádi) – itt akár fűvel borított partszakokon is élvezhető a víz hűsítő hatása a nyári melegben. A déli partvidéken található Siófok (a fiatalok nagy kedvence), illetve Fonyód, és Balatonlelle is, ahol mesterségesen kialakított homokos tengerpartokon pihenhetnek az ide érkezők.

hirdetes

Télen a tó vize bizonyos pontokon annyira vastagon megfagyhat, hogy kiváló korcsolyázási és egyéb jégen űzhető sportlehetőségeket nyújt az érdeklődők számára.

Fotók: Orban Adam Photography

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pesti Hírlap

Pesti Hírlap: A Pesti Hírlap több, egymástól független, magyarországi politikai hírlap címe... Tovább

Az országalma

Az országalma: az országalma az uralkodói hatalmi jelképek egyike. Természetesen a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarság
X
Kövess minket facebookon!