Ezeket nem hagyhatod ki, ha a Balaton környékén jársz!

10 kihagyhatatlan látnivaló a Balaton környékén

LK

A magyar tengerként is emlegetett Balaton és környéke festői tájak, antik erődítmények, víz alatti kiállítások, szőlőskertek és történelmi települések otthona. Habár szinte lehetetlen csupán tízet kiemelni ezek közül, mi most megmutatunk néhányat, amikben senki sem fog csalódni! 

Ezeket nem hagyhatod ki, ha a Balaton környékén jársz!

Szigligeti vár

A Balaton északi partján fekszik Szigliget városa, amely egyben Magyarország egyik leghatalmasabb várának otthona is. A hegyre épült vár 242 magasan díszeleg és egy középkori erődítményt rejt magában, amit még a bencések építettek a XIII. században. A várat többször is megtámadták, mára pedig már csupán romok emlékeztetnek a törökök és tatárok elleni védelem egyik középpontjára.

Tihany

A Balaton északi partjának felfedezése közben nem nehéz elkerülni Tihany városát, amely a tó félszigetén helyezkedik el. Tihany a térség legrégebbi középkori városa. Aki erre jár, az nem hagyhatja ki a helyi apátság épületének meglátogatását sem, amely mellől nem csupán a kilátás, de az egész országban híres visszhang is megtapasztalható. A helyi téglatornyok és hegyoldalakba épített utak egyesítik a romantikát a történelemmel.

Szőlőskertek

A Balaton körül számos vulkanikus hegy és domb alakult ki, amelyeket ásványokban gazdag talaj takar, így a tó környéke több mint optimális a szőlősgazdák számára. A szőlőskertekkel, apró patakokkal, levendulamezőkkel és mészkővel teli vidék szépsége páratlan. A Badacsony már a római idők óta a helyi borkultúra egyik legjelentősebb központja.

Siófoki víztorony

A déli parton találjuk a siófoki víztornyot, ami a Siófokon 45 méter magasba emelkedve koronázza meg a Balaton partvidékének legnagyobb városát. A víztorony kilátóként is működik, és elképesztő panoráma nyílik róla az egész térségre. A tornyot 1912-ben építették Guth Árpád és Gergely Jenő tervezésével.

Ha Siófokon jársz, és egy igazán jó szállást keresel, mindenképp meg kell ismerned a siófoki Residence Balaton**** Conference & Wellness Hotelt! A Balaton egyik legszebb szállodájaként tartják számon, a parttól mindössze 100 méterre található. A hotel közel 700 m2 alapterületű wellness részleggel rendelkezik, a széleskörű wellness szolgáltatásoknak köszönhetően pedig minden vendég kipihenten, megújulva tér haza a pihenés után. A hotel éttermében számtalan gasztronómiai különlegesség várja a vendégeket, melyek között a magyaros ételeken át a mediterrán különlegességekig minden megtalálható. Ha ez a különleges wellness hotel felkeltette az érdeklődésedet, bővebb információkat találhatsz róla ide kattintva

Ezeket nem hagyhatod ki, ha a Balaton környékén jársz!

Hévízi tófürdő

A rómaiak már több mint kétezer évvel ezelőtt jártak ide fürdeni. A környék egész Közép-Európa egyik legnépszerűbb fürdőjévé nőtte ki magát a pihenésre vágyók és a különleges, ásványi vizek gyógyító erejét keresők körében. Csak a Balaton térségében több mint 1000 természetes forráshely található, amelyek közül mind gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Hévíz ezek közül kétségtelenül a legismertebb.

Pannonhalmi Bencés Főapátság

A világ egyik legnagyobb apátságára méltán büszkék lehetünk. Az kolostorkomplexum az egész területet a „felügyelete alatt tartja” a város melletti hegyről. A szerzetesek még 996-ban telepedtek itt le a kereszténység európai elterjesztése céljából. A főapátság a mai napig is működik, és több gyönyörű részt is kialakítottak benne, köztük egy, a XIII. századból származó könyvtárat is rejt magában.

Festetics-kastély

Amikor a Festetics család a XVIII. században Magyarországra költözött, ezt a lenyűgöző, kertekkel körülvett barokk kastélyt választották otthonuknak. A francia bőség ihlette monumentális kastélyban 34 szoba található összesen két emeleten. Neoklasszikus bútorokat találunk benne, az ország legnagyobb könyvárával és aranykeretes portrékkal.

Ezeket nem hagyhatod ki, ha a Balaton környékén jársz!

Víz alatti barlangok

A Balaton vize számos csodát rejt. Úgy 15-20 méterrel a felszín alatt egy egész barlangrendszert fedeztek fel 1903-ban, amelyet kilenc évvel később a nyilvánosság számára is elérhetővé tettek. A barlangrendszer több mint 3 kilométer hosszú és több átjárót, földalatti karsztképződményt, csatornát és üreget tartalmaz.

Balaton Sound

Zamárdi Júliusban az elektromos zene európai központjává alakul át, ekkor kerül ugyanis megrendezésre a nemzetközileg is híres Balatons Sound zenei fesztivál. A gyönyörű helyszín hangulatát sokszorosára növeli a napokig tartó zene, italozás, a függőágyak látványa és a résztvevők nevetésének zaja, amint több mint 100 ezer látogató élvezi a nyarat a Balaton partján.

Szörfözés és vitorlázás

A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, így nem meglepő, hogy tökéletes pihenőhely a vízi sportok kedvelői számára is. Déli részén sekélyesebb, északon pedig mélyebb mederrel találkozhatunk. A 77 kilométeres tó tehát nem csupán gyönyörű vidéke miatt közkedvelt, hanem a magyar tenger hódítói is ide járnak kikapcsolódni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Doroszlói szentkút

Doroszlói szentkút: nemzeti értékünk, szent helynek számít, mely manapság sajnos már... Tovább

Tóti-hegy

Tóti-hegy: A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Tóti-hegy közülük az egyik. A Gulács... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Utazás