hirdetes

8 kihagyhatatlan látnivaló a Balaton környékén

Puskás Rékka

A magyar tengerként is emlegetett Balaton és környéke festői tájak, antik erődítmények, víz alatti kiállítások, szőlőskertek és történelmi települések otthona. Habár szinte lehetetlen csupán tízet kiemelni ezek közül, mi most megmutatunk néhányat, amikben senki sem fog csalódni! 

Ezeket nem hagyhatod ki, ha a Balaton környékén jársz!

1. kiránduló cél: Szigligeti vár

A Balaton északi partján fekszik Szigliget városa, amely egyben Magyarország egyik leghatalmasabb várának otthona is. A hegyre épült vár 242 magasan díszeleg és egy középkori erődítményt rejt magában, amit még a bencések építettek a XIII. században. A várat többször is megtámadták, mára pedig már csupán romok emlékeztetnek a törökök és tatárok elleni védelem egyik középpontjára.

2. kiránduló cél: Tihany

A Balaton északi partjának felfedezése közben nem nehéz elkerülni Tihany városát, amely a tó félszigetén helyezkedik el. Tihany a térség legrégebbi középkori városa. Aki erre jár, az nem hagyhatja ki a helyi apátság épületének meglátogatását sem, amely mellől nem csupán a kilátás, de az egész országban híres visszhang is megtapasztalható. A helyi téglatornyok és hegyoldalakba épített utak egyesítik a romantikát a történelemmel.

hirdetes

3. kiránduló cél: Szőlőskertek

hirdetes

A Balaton körül számos vulkanikus hegy és domb alakult ki, amelyeket ásványokban gazdag talaj takar, így a tó környéke több mint optimális a szőlősgazdák számára. A szőlőskertekkel, apró patakokkal, levendulamezőkkel és mészkővel teli vidék szépsége páratlan. A Badacsony már a római idők óta a helyi borkultúra egyik legjelentősebb központja.

4. kiránduló cél: Siófoki víztorony

A déli parton találjuk a siófoki víztornyot, ami a Siófokon 45 méter magasba emelkedve koronázza meg a Balaton partvidékének legnagyobb városát. A víztorony kilátóként is működik, és elképesztő panoráma nyílik róla az egész térségre. A tornyot 1912-ben építették Guth Árpád és Gergely Jenő tervezésével. Ha huzamosabb ideig, például egy hétvégét terveztek eltölteni itt, akkor is nagyszerű választás SIófok, hiszen a minidg-nyüzsgő Aranyparton sosem kell attól tartani, hogy unalmasak lennének az esték.

Egy kis kedvcsináló képválogatás, ami bemutatja Siófok legszebb részeit! Kattintsatok a képre és lapozzátok végig! 

A cikknek itt még nincs vége, lapozz a következő oldalra, a végén pedig kérlek szavazz, te hova mennél legszívesebben?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kerecsensólyom

Kerecsensólyom: Büszke madár, melyek közül nem egy Magyarországon él. A korábban vadászatok... Tovább

Gyulai vár

Gyulai vár: A Gyulai vár az egyik leghíresebb magyar vár, de mindenképpen a legfelkapottabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság Utazás
X
Kövess minket facebookon!