hirdetes

2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Sz.F.

Kilenc hónapon át, márciustól novemberig 34 helyszínen majd 302 ezer kilogramm pontyot, s emellett még számos más fajta halat telepített a Balatonba és a Kis-Balatonba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 

2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Százhuszonegy fuvarral összesen 9218 kilométert tettek meg. A telepítésekről folyamatosan tájékoztattuk a horgászokat – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Mindig értesítettük az adott horgászegyesület elnökét. 2017-ben sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen olyan helyi horgász, aki a haltelepítés megtörténtét igazolta.

 

A legnépszerűbb horgászhalból, a pontyból éves szinten 300 ezer kilogramm (vegyes 2-3 nyaras) a társaság telepítési kötelezettsége. A pontytelepítések fő időszaka az ősz, mert akkor halásszák le tógazdaságaik halastavait, ennek ellenére az éves mennyiség ötödét már tavasszal és nyáron kihelyezték. Nagy Gábor hozzátette: összesen 301 ezer 923 kiló pontyot engedtek a tóba. A keleti-medencében (Zamárdi, Siófok, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany) 101 ezer 802 kiló, a középső-medencében (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp) 94 581 kiló, a nyugati-medencében (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonberény, Fonyód) 105 540 kiló csúszdázott a Balatonba.

hirdetes

 

– A horgászok igénye szerint igyekeztünk a telepítéseket időben és térben is elosztani – hangsúlyozta a horgászati ágazatvezető. – A haljelöléses vizsgálatokból tudjuk, a halállomány az élőhelyi és táplálékviszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Egynyaras süllőből az idén összesen 6 627 kiló került a tóba, így már negyedik éve jelentősen túlteljesítik a 6000 kilogrammos éves kötelezettséget. Előnevelt csukából 271 ezret telepítettek, amely 21 ezerrel haladja meg a vállalásukat. A kis csukákat az idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára. A helyi horgászok a csónakjaikból, valamint a társaság munkatársai a halőri motorcsónakokból engedték őket szabadon a parti növényzetnél.

hirdetes

 

Menyhalból 2150 egynyaras, 6000 előnevelt és 40000 zsenge ivadék került a tóba az idén. Kétnyaras korú compóból a kötelezettség ötszörösét, 1000 kilót telepítettek be a Balaton Halállományáért Alapítvány segítségével. Az idén először jelentős mennyiségű, 3600 kétnyaras balint tettek a Balatonba. Érdekesség, hogy a balint mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték, s ezzel első a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az országban.

 

– A Kis-Balatonba 250 ezer előnevelt pontyot és 200 ezer előnevelt süllőt helyeztünk ki – közölte Nagy Gábor. – Ez a vízterület ugyanis tápanyagban kellően gazdag az ivadék felneveléséhez.

 

Forrás: EU-Info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A Vuk

 A Vuk 1981-ben bemutatott magyar rajzfilm, amely Fekete István azonos című regényéből... Tovább

Király fürdő

Király fürdő: Budapest egyik kedvelt fürdőjéről van szó esetében.A Király gyógyfürdő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!