2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Sz.F.
hirdetes

Kilenc hónapon át, márciustól novemberig 34 helyszínen majd 302 ezer kilogramm pontyot, s emellett még számos más fajta halat telepített a Balatonba és a Kis-Balatonba a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. 

2017-ben is több száz tonna halat telepítettek a Balatonba

Százhuszonegy fuvarral összesen 9218 kilométert tettek meg. A telepítésekről folyamatosan tájékoztattuk a horgászokat – mondta Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője. – Mindig értesítettük az adott horgászegyesület elnökét. 2017-ben sem telepítettünk úgy halat a Balatonba, hogy ne lett volna jelen olyan helyi horgász, aki a haltelepítés megtörténtét igazolta.

 

A legnépszerűbb horgászhalból, a pontyból éves szinten 300 ezer kilogramm (vegyes 2-3 nyaras) a társaság telepítési kötelezettsége. A pontytelepítések fő időszaka az ősz, mert akkor halásszák le tógazdaságaik halastavait, ennek ellenére az éves mennyiség ötödét már tavasszal és nyáron kihelyezték. Nagy Gábor hozzátette: összesen 301 ezer 923 kiló pontyot engedtek a tóba. A keleti-medencében (Zamárdi, Siófok, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Alsóörs, Csopak, Balatonfüred, Tihany) 101 ezer 802 kiló, a középső-medencében (Szántód-rév, Balatonföldvár, Balatonszemes, Balatonlelle, Fonyódliget, Balatonudvari, Balatonakali, Révfülöp) 94 581 kiló, a nyugati-medencében (Badacsonytomaj, Vonyarcvashegy, Keszthely, Balatonberény, Fonyód) 105 540 kiló csúszdázott a Balatonba.

hirdetes

 

– A horgászok igénye szerint igyekeztünk a telepítéseket időben és térben is elosztani – hangsúlyozta a horgászati ágazatvezető. – A haljelöléses vizsgálatokból tudjuk, a halállomány az élőhelyi és táplálékviszonyok alapján oszlik el a tóban, nem pedig a haltelepítések helye szerint. Egynyaras süllőből az idén összesen 6 627 kiló került a tóba, így már negyedik éve jelentősen túlteljesítik a 6000 kilogrammos éves kötelezettséget. Előnevelt csukából 271 ezret telepítettek, amely 21 ezerrel haladja meg a vállalásukat. A kis csukákat az idén is oxigénnel felfújt zsákokban szállították a Balaton partjára. A helyi horgászok a csónakjaikból, valamint a társaság munkatársai a halőri motorcsónakokból engedték őket szabadon a parti növényzetnél.

 

Menyhalból 2150 egynyaras, 6000 előnevelt és 40000 zsenge ivadék került a tóba az idén. Kétnyaras korú compóból a kötelezettség ötszörösét, 1000 kilót telepítettek be a Balaton Halállományáért Alapítvány segítségével. Az idén először jelentős mennyiségű, 3600 kétnyaras balint tettek a Balatonba. Érdekesség, hogy a balint mesterségesen szaporították és intenzív körülmények között nevelték, s ezzel első a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az országban.

 

– A Kis-Balatonba 250 ezer előnevelt pontyot és 200 ezer előnevelt süllőt helyeztünk ki – közölte Nagy Gábor. – Ez a vízterület ugyanis tápanyagban kellően gazdag az ivadék felneveléséhez.

 

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Érdekességek

Szótár

Dekoráció

Dekorációs ötletek, melyekkel szebbé teheted otthonod, lakásod és környezeted. Karácsonyi,... Tovább

Helyszín születésnapi vacsorához

Mindannyian megérdemeljük, hogy egyszer egy évben egy teljes napig minden csak rólunk szóljon,... Tovább

Tovább a lexikonra
hirdetes
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrissebb magyarországi hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.