hirdetes

Ezeket Neked is érdemes ismerned – 5+1 kúria és kastély, mely még szebbé varázsolja a Balaton partját

TK
Vaszary villa

Jókai villa – Balatonfüred


Balatonfüred két villával is büszkélkedhet, melyek közül az egyik Jókai Mór kúriája. A neves író és felesége, Laborfalvy Róza 1857-től rendszeresen visszajárt Balatonfüredre, majd 10 évvel később egy telket is vásároltak itt. 1870-ben már majdnem teljesen kész volt az épület, ekkor költöztek be – itt vetett több művet is papírra az író. 


A villa napjainkban emlékházként működik, ahol az érdeklődök betekintést nyerhetnek a Jókai-család Füreden töltött mindennapjaiba.

 

 

 


Vaszary villa – Balatonfüred


A másik csodás épület, mellyel a fürdőváros büszkélkedhet, az a Vaszary villa – a település egyik legszebb épületének számít, melyet 1981-ben emeltek. A villában Vaszary Kolos esztergomi érseki címéről lemondva egészen haláláig élt. 1912-ben a főpap halálát követve a villa hanyatlásnak indult, az épületet elárverezték. 


Később tiszti nyaralóként működött, majd a szovjet hadsereghez került. A 2010-es rekonstrukcióját követően elsősorban képzőművészeti alkotásoknak ad otthont, múzeum található benne.

hirdetes


Deák-kúria – Kehidakustány


A kúria 1740-ben épült, Deák Ferenc, a haza bölcse 1808-tól egészen 1954-ig élt az épületben, ahol többször fogadta a korszak szellemi életének kiemelkedőbb alakjait.


A kúria már a 16. században is a helyén állt, bár ekkor udvarháznak számított, a török korban pedig teljesen elnéptelenedett. A ma is látható udvarépületet Hertelendy Gábor, Deák Ferenc anyai dédapja építette. Végleges formáját az 1920-as években érte el a bővítések kapcsán, mégis a teljes felújítása csak 2003-ban fejeződött be. 


Azóta az épület keleti szárnyában Deák Ferenc alakját, életútját és gondolatait bemutató, állandó kiállítás tekinthető meg.

 
 
 
 
 
 
 
 
hirdetes
 
 
 
 
 
 
 

Ani (@stefany988) által megosztott bejegyzés


Szegedy Róza háza – Badacsony


Szegedy Róza és férje, Kisfaludy Sándor egy szüreten ismerkedett meg Badacsonyban – 5 évvel később ott is házasodtak össze. Az eredetileg három részből álló házat a 18. század legvégén építették meg, népi barokk stílusban.


A paraszt-barokk stílusú épület 1953 óta irodalmi emlékmúzeum, mely Kisfaludy Sándor életútját és munkásságát hivatott bemutatni.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Torockó épített öröksége

Torockó épített öröksége: határon túli hungarikum. A magyar határtól körülbelül 300... Tovább

Szűrös Mátyás

Szűrös Mátyás: Szűrös Mátyás magyar politikus, diplomata, az MSZMP vezető politikusa, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!