hirdetes

Szereted a levendulát? Akkor ismerd meg ezeket a meseszép helyeket!

Sz.F., ZH
Frissítve: 2024.06.03
Frissítette: ZH
Öt meseszép levendulás hely a Balatonnál!

Dörgicsei Levendárium

2003 őszén ültette el az első levendulatöveket Dörgicsén Dr. Demjén Ildikó. Mint az Levendárium honlapján olvasható, a doktornő egy baleset következtében döntött úgy, hogy otthagyja az egyébként jól menő budai fogorvosi rendelőt, és belevág egy számára teljesen ismeretlen világba. A Pannonhalmi Apátság akkori főkertésze és a Gyógynövénykutató Intézet nyugalmazott kertésze önzetlenül és sok szeretettel segített neki elmerülni a levendulatermesztés rejtelmeiben. A TSZ idejében már próbálkoztak egyébként telepítéssel, de akkor még nem járt sikerrel senki, éppen ezért csodálkoztak a mostani ötleten a falubeliek. 

A doktornő viszont belevágott, és hatalmas sikereket ért el a 2003 óta eltelt időszakban! A levendulás elhelyezkedése már magában is különleges, mivel nem csak a levendulában gyönyörködhetnek az idelátogatók, hanem a táj természeti adottságaiban és kultúrtörténeti hagyatékaiban is.

hirdetes

A több mint ezeréves ikerrom a történelem viharaitól megtépázva ugyan, de erőteljesen jelen van, és nagyon jó érzés tölti el az embert, ha benne, vagy körülötte tartózkodik. A Levendárium márkanévvel azt szeretnék sugallni, hogy az élet megannyi területén lehet hasznosítani ezt a páratlan növényt, a kertben, a konyhában, az állattartásban, a háztartásban, és még a gyógyításban is, vagyis a Levendárium nem jelent mást, mint: Minden, ami levendula.

hirdetes

A doktornő ráadásul a természetet egységben szemlélő és megóvó biogazdálkodás mellett tette le voksát, így ez a terület teljes mértékben vegyszer-, műtrágya-, és gyomirtómentes övezet, tehát az apró élőlények milliárdjai képesek háborítatlanul élni egymás között, megteremtve ezáltal az élő talajt, melyben nagyon boldogok a növények. Négy hektáron gyönyörködhetünk a levendulákban, és közel negyven hektáron egyéb növényeket is termesztenek. Érdemes tovább lapozni, még három mesés levendulás vár rátok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Puskin mozi

Puskin mozi: A mai Puskin elődje a Magyar Világ kávéház volt. 1926-tól a Mezőgazdasági... Tovább

A második bécsi döntés

A második bécsi döntés: 1940. augusztus 30-án hozott meg a Harmadik Birodalom és Olaszország... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!