hirdetes

Balatoni retró

P.B.


Bizonyára mindannyiunknak vannak kedves emlékei a Balatonról, akár egy gyermekkori nyaralás, egy felejthetetlen koncert vagy buli. Jogosan nevezhetjük Közép-Európa legnagyobb tavát a magyar tengernek, hiszen egyedülálló hangulatot kölcsönöz minden évszakban. Felmerülhet bennünk a kérdés, hogy vajon mindig is így volt ez?

Balatoni emlékek

Az 1940-es években a Balatonon még nem voltak fejlett üdülőövezetek és hotelek. Ekkor még csak az itt lakók élvezték a tó adta örömöket, illetve a tehetősebb polgárok utaztak le egy-egy hétvégére a kis nyaralóikba.

Az igazi változást az 50-es évek hozták el, amikor szállodák kezdtek épülni, illetve kis kocka apartmanokat húztak fel. A legtöbb ideérkező vendég a munkahelyük által építtetett üdülőkben szállt meg, ez viszont az itt élők nyugalmát megzavarta, így sokuk megvált ingatlanaiktól, melyeket szintén szállásnak alakítottak át új tulajdonosaik.

Az 1960-as években az akkori vezetők rájöttek, hogy több lehetőség lakozik a tó adottságaiban, így a külföldi vendégek száma megsokszorozódott. A legtöbben Németországból látogattak el a mi kis ”tengerünkhöz”, így alakult ki a zimmer frei elnevezés, a magas áron bérelhető apartmanok korszaka.

hirdetes

A gyermekek táborozása is ebben az évtizedben lendült fel, több programot is szerveztek a lurkóknak a tó különböző kempingjeibe, köztük úttörőtáborokat és versenyeket is. A táborozás fellegvára egyértelműen Zánka volt. A vízibiciklizés is a legkedveltebb programok közé tartozott, a családok akár egy egész napot is képesek voltak eltölteni ezen a vízi járművön. 

Zamárdi 

Az egyik legnagyobb üdülő központtá vált település az országban, hiszen az 1930-as évek óta folyamatos fejlődés tapasztalható.

hirdetes

1961-ben nyílt meg a kertmozi, ami olyan nagy népszerűségnek örvendett, hogy minden esetben teltházas vetítéseket tudtak szervezni. A 70-es években az autós kemping olyan sok embert vonzott a Balaton partra, hogy szó szerint alig maradt pár négyzetméter szabad terület.

Azóta kalandparkkal és sok más színes programmal várja vendégeit a város, a legnevezetesebb a Balaton Sound fesztivál, amelyen tavaly már 192 ezer embert vett részt.


Ha érdekelnek a további részletek is, akkor lapozz a következő oldalra!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Október 23

Október 23: Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc Magyarország népének a sztálinista terror... Tovább

Tisza-tó

Az ország harmadik legnagyobb tava. Nem annyira mély, sok helyen lápos. Nagy része a... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!