hirdetes

Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Sz.F., ZH

Szerte a világon elterjedt már a Valentin nap, ami az angolszász országokban a szerelmesek napját jelöli. Magyarország a rendszerváltás után kezdett egyre nagyobb tért nyerni, hála a kereskedőknek, hiszen ilyenkor a párok ajándékot vesznek egymásnak, ez pedig kihagyhatatlanul nagy üzlet…Ebben a cikkben mi nem a Valentin napról fogunk beszélni nektek, mert mi egyáltalán nem szeretjük más népek ünnepét, inkább a Bálint napot ismertetjük meg veletek! 

Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Bálint nap

A farsangi időszak szentje Bálint, szédülés, lelki nyomor, illetve nyavalyatörés ellen hívták segítségül a középkorban. Farsang időszakában, a pestisjárvány idején ütötte fel a fejét a tánctéboly – ekkor táncolták magukat betegre a népek, azért, hogy megszabaduljanak a pestistől, és a hozzá kapcsolódó nyomasztó élményektől. Ilyenkor minden táncolt, még a pap is ropta, a tömegpszichózis hatására viszont sokan nyavalyatörősek és lelki betegek lettek egy életre. A táncőrületet Szent Vitussal gyógyították, a lelki nyavalyák ellen pedig Szent Bálintot hívták segítségül. 

Bálint napi népszokások

Bálint napon a betegeknek illet böjtöt tartaniuk, de egyébként is éppen nagyböjt idejére esik ez a nap. Európa nyugati felén mégis inkább a farsang szentjének számít Bálint, hozzá kötik azt a hagyományt is, mely szerint a farsang a párválasztás ideje, de Bálint nem hiányozhat a karneváli maszkok sorából sem.

hirdetes

Bálint névünnepe február 14, az állítólagos Bálint a fennmaradt hagyományok szerint orvos és püspök is volt, aki 269-ben vértanúhalált halt hitéért. Alakba teljesen egybemosódott azzal a Bálintéval, aki ugyancsak szent püspök volt, és akinek kultusza Bajorországban, Ausztriában és Tirolban dívott.

Ezen a napon választanak pár a verebek, legalábbis így tartják Balmazújvárosban és Debrecenben egyaránt. Sok helyen segítenek a madaraknak, magokat szórnak nekik, hogy könnyebben egymásra találjanak. 

hirdetes

A népi hagyomány szerint, ha Bálint napján hideg, száraz idő van, akkor kiváló lesz a termés, de a madarakhoz is van még egy hagyomány: ha a verebek csiripelése messzire elhallatszik, akkor jó idő lesz. És még nincs vége, ugyanis ha a vadgalambok éppen ezen a napon térnek vissza, akkor az a közelgő tavaszt jelzi. A következő oldalon még több érdekesség vár a Bálint nappal kapcsolatosan, érdemes lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc: Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc... Tovább

Kis-Balaton

Elfeledett helyszín, mely nagy része a nagyközönség elől el van zárva, hiszen itt fokozottan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek