notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

hirdetes

Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Sz.F.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Szerte a világon elterjedt már a Valentin nap, ami az angolszász országokban a szerelmesek napját jelöli. Magyarország a rendszerváltás után kezdett egyre nagyobb tért nyerni, hála a kereskedőknek, hiszen ilyenkor a párok ajándékot vesznek egymásnak, ez pedig kihagyhatatlanul nagy üzlet…Ebben a cikkben mi nem a Valentin napról fogunk beszélni nektek, mert mi egyáltalán nem szeretjük más népek ünnepét, inkább a Bálint napot ismertetjük meg veletek! 

Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Bálint nap

A farsangi időszak szentje Bálint, szédülés, lelki nyomor, illetve nyavalyatörés ellen hívták segítségül a középkorban. Farsang időszakában, a pestisjárvány idején ütötte fel a fejét a tánctéboly – ekkor táncolták magukat betegre a népek, azért, hogy megszabaduljanak a pestistől, és a hozzá kapcsolódó nyomasztó élményektől. Ilyenkor minden táncolt, még a pap is ropta, a tömegpszichózis hatására viszont sokan nyavalyatörősek és lelki betegek lettek egy életre. A táncőrületet Szent Vitussal gyógyították, a lelki nyavalyák ellen pedig Szent Bálintot hívták segítségül. 

 

Bálint napi népszokások

Bálint napon a betegeknek illet böjtöt tartaniuk, de egyébként is éppen nagyböjt idejére esik ez a nap. Európa nyugati felén mégis inkább a farsang szentjének számít Bálint, hozzá kötik azt a hagyományt is, mely szerint a farsang a párválasztás ideje, de Bálint nem hiányozhat a karneváli maszkok sorából sem.

hirdetes

 

Bálint névünnepe február 14, az állítólagos Bálint a fennmaradt hagyományok szerint orvos és püspök is volt, aki 269-ben vértanúhalált halt hitéért. Alakba teljesen egybemosódott azzal a Bálintéval, aki ugyancsak szent püspök volt, és akinek kultusza Bajorországban, Ausztriában és Tirolban dívott.

 

Ezen a napon választanak pár a verebek, legalábbis így tartják Balmazújvárosban és Debrecenben egyaránt. Sok helyen segítenek a madaraknak, magokat szórnak nekik, hogy könnyebben egymásra találjanak. 

 

A népi hagyomány szerint, ha Bálint napján hideg, száraz idő van, akkor kiváló lesz a termés, de a madarakhoz is van még egy hagyomány: ha a verebek csiripelése messzire elhallatszik, akkor jó idő lesz. És még nincs vége, ugyanis ha a vadgalambok éppen ezen a napon térnek vissza, akkor az a közelgő tavaszt jelzi. A következő oldalon még több érdekesség vár a Bálint nappal kapcsolatosan, érdemes lapozni egyet! 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
441 912
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
892 734
Közösség

Szótár

Kaposvár

Somogy megye központja, megyei jogú város és egyben egyetemi város és püspöki székhely... Tovább

Töhötöm

Töhötöm: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Töhötöm az egyik közülük.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 234

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek