Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Sz.F.
Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Bálint napi babonák

A babonák szerint Bálint nap reggelén szerencsét hoz egy szerelmes csók. A lányok ilyentájt szoktak a temetőbe járni, ugyanis a hiedelem szerint, ha a Bálint nap előtte éjfélkor kilátogatnak a temetőbe a lányok, akkor megláthatják leendő férjüket. Van egy könnyebb módja is ennek, mégpedig a párna alá helyezett babérlevél, ennek ugyanis az a célja, hogy a lányok álmukban megtudják, ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Meg lehet tudni ezen a napon az eljövendő gyermekáldást is: egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható, hogy hány gyermek lesz a fiatalasszonynak. A madarak is szerepet játszanak, a babonák úgy tartják, hogy ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, akkor szegény emberhez fog hozzámenni, viszont boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz (azért belegondolva a veréb megpillantására nagyobb esély van). 

Bálint napi ajándékozás 

Angol hagyomány szerint Szent Bálint (angolul Saint Valentine) napjának reggelén az első másnemű személy, akibe az utcára lépő belebotlik, lesz a jövendőbelije, angolul “valentine”-ja. Valentin-nap estéjén babérlevelet dugtak a párnájuk alá az angol hajadonok, hogy megálmodják, ki lesz a vőlegényük. Manapság a kedves megajándékozása (virág, bonbon, plüss állat, ékszer stb.) szerelmi üzenetek küldése kötődik a leginkább ehhez a naphoz világszerte.

Az angolszász országokban divat “Boldog Valentin Napot” is kívánni egymásnak, mindenkinek, akit szeretnek. Manapság nálunk a virágajándékozás és a kedves üzenetek küldése vált szokássá az elmúlt húsz évben a virágosok örömére és talána kereskedők sugallatára! Valentin nap kedvelt növénye a piros színű nagy flamingóvirág. Sokszor felbukkan Valentin nap alkalmával a kertészeti árudákban, virágboltokban, kecses kis kaspóban a szívlevelű viaszvirág (Hoya Kerrii) tőzegbe dugott levele. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Dunakanyar

Dunakanyar: Az ország egyik legfőbb nevezetessége a Dunakanyar, mely a Duna Esztergom és... Tovább

Túzok

Túzok:  nemzeti értékünk, szigorúan védett állatok közé tartozik. A túzok a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek