hirdetes

Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Sz.F., ZH
Nem Valentin nap, Bálint nap, el is mondom, miért!

Bálint napi babonák

A babonák szerint Bálint nap reggelén szerencsét hoz egy szerelmes csók. A lányok ilyentájt szoktak a temetőbe járni, ugyanis a hiedelem szerint, ha a Bálint nap előtte éjfélkor kilátogatnak a temetőbe a lányok, akkor megláthatják leendő férjüket. Van egy könnyebb módja is ennek, mégpedig a párna alá helyezett babérlevél, ennek ugyanis az a célja, hogy a lányok álmukban megtudják, ki lesz a jövendőbeli párjuk.

Meg lehet tudni ezen a napon az eljövendő gyermekáldást is: egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható, hogy hány gyermek lesz a fiatalasszonynak. A madarak is szerepet játszanak, a babonák úgy tartják, hogy ha egy hajadon lány ezen a napon verebet lát, akkor szegény emberhez fog hozzámenni, viszont boldog lesz. Ha azonban egy tengelice repül át felette, akkor gazdag férfi felesége lesz (azért belegondolva a veréb megpillantására nagyobb esély van). 

hirdetes

Bálint napi ajándékozás 

Angol hagyomány szerint Szent Bálint (angolul Saint Valentine) napjának reggelén az első másnemű személy, akibe az utcára lépő belebotlik, lesz a jövendőbelije, angolul “valentine”-ja. Valentin-nap estéjén babérlevelet dugtak a párnájuk alá az angol hajadonok, hogy megálmodják, ki lesz a vőlegényük. Manapság a kedves megajándékozása (virág, bonbon, plüss állat, ékszer stb.) szerelmi üzenetek küldése kötődik a leginkább ehhez a naphoz világszerte.

hirdetes

Az angolszász országokban divat “Boldog Valentin Napot” is kívánni egymásnak, mindenkinek, akit szeretnek. Manapság nálunk a virágajándékozás és a kedves üzenetek küldése vált szokássá az elmúlt húsz évben a virágosok örömére és talána kereskedők sugallatára! Valentin nap kedvelt növénye a piros színű nagy flamingóvirág. Sokszor felbukkan Valentin nap alkalmával a kertészeti árudákban, virágboltokban, kecses kis kaspóban a szívlevelű viaszvirág (Hoya Kerrii) tőzegbe dugott levele. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A forint pénzrendszer

A forint pénzrendszer: 1946. július 19-én a Magyar Köztársaság Kormánya a 9000/1946 ME. Sz.... Tovább

Pest megye

Magyarország 19 megyéjének egyike, mely az ország közepén található. Benne található... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek