hirdetes

Bara Margitot az irigyek tették tönkre

Bettina

Bara Margit egy szép és tehetséges színésznő. Sajnos renegeteg irigye volt, és ő volt az akinek derékba törték a karrierjét az irigyek. Elég volt csak azt terjeszteni a hatvanas évek Magyarországán, hogy titkos kastélyok hálószobáiban hetyeg a kommunista elit magas rangú vezetőivel, bár ez mindenkor még most is egy nagyon durva pletyka, de tudjuk, hogy milyen volt régen...tehát a pletykák szerint, Bara Margit hetyeg a hotelszobában, ahol a meztelen testéről nyalogatják a folyékony csokoládét, s máris megfagyott körülötte a levegő. Lássuk is, hogy milyen volt Bara Margit sokszor fájdalmas élete!

Bara Margit

Bara Margit Kolozsváron született 1928-ban. Kolozsváron tanulta ki a színészi mesterséget, majd az ötvenes években áttelepült az első férjével, a színész Halász Gézával Magyarországra. Ekkor érte az első feldolgozhatatlan trauma, amit egy ember sem tud igazán megemészteni...ha elveszti a társát. Bara Margit ugyanis pillanatok alatt sikeres lett, a férje viszont nem találta meg a számítását Magyaroszágon, amit az alkohol felé terelt. 1957-ben pedig bekövetkezett a tragédia és meghalt.

Bara Margit története

Bara Margit már aludt ezen az estén a Mártírok útján található lakásukban. Aztán amikor éjjel kettőkor hazaérkezett a férje akkor ő nem aludni ment, hanem egy szörnyű gondolat megszállotja lett és rabjává vált saját mérgező elméjének, hogy kioltsa az életét. A konyhában kinyitotta a gázcsapot, de előtte még a szobában alvó Margit mellett kitárta az ablakokat, hogy neki ne legyen baja. A színésznő felébredt hajnalban, és ekkor szembesült a szörnyű tragédiával. Bara Margit maga talált rá a halott férjére. A gyönyörű nő teljesen kikészült idegileg, de szerencsére neki végül sikerült talpra állnia. A munkába temetkezett, az pedig szerencsére volt bőven. A szép színésznő a rendezők kedvence volt. Ebben az évben ő alakított a legtöbb filmben főszerepet (négyet), egy évre rá pedig Törőcsik Marihoz hasonlóan háromban volt főszereplő. Aztán történt valami…

Bara Margit szerint az irigység áldozata lett. A munkahelyén azaz a színházban azt kezdték terjeszteni, hogy ő titokban vidéki kastélyokban vesz részt orgiákon. Ha egy ilyen szörnyű pletyka nem lenne elég, akkor ezt még tudák fokozni is azzal, hogy azt terjesztették, hogy a kommunista elit tagjai a meztelen testéről nyalogatják a folyékony csokoládét. Megdöbbent, hogy ilyet terjeszt róla bárki is, hiszen ez egy nagyon aljas dolog.  Próbálta tisztázni a hihetetlen pletykákat, ám nem járt sikerrel. Azt már csak később mesélte el, hogy amikor a Nemzeti Színházban elment a nagy hatalmú Major Tamáshoz védelmet kérni, Major cinikusan csak annyit mondott: „Örülök, hogy van egy színésznőnk, akivel az egész ország b…ik.” Ez is eléggé megalázó lehetett számára. 

hirdeteshirdetes
A kollégák nem álltak ki mellette, azt hallani, egyedül Szirtes Ádám volt az, aki berohant a kerületi pártbizottságba és számon kérte a helyi elvtársakat, hogy mit művelnek Barával, lecsapta a pártkönyvét az asztalra és távozott. Késöbb az is kiderült, Bara Margit soha életében nem látta azt az embert, aki a pletykák szerint összehozta a titkos orgiákat. Megesett, hogy az utcán utána szóltak gúnyolódó szavakkal illették, utána köptek az emberek, a taxis nem vette fel, mert megismerte, hogy ő az, tehát teljesen kiközösítette egy egész ország.

Bara Margit

A második férje, az olimpiai bajnok pólós, Gyarmati Dezső tartotta benne a lelket, s mikor, a már edzőként dolgozó Gyarmatit Kolumbiába hívták szövetségi kapitánynak, úgy döntött , hogy megy vele. Két évig éltek Caliban, majd hazatérve megszületett a kislányuk, Eszter. Viszont a pletykák következményei viszont nem múltak, hiába próbált visszatérni, sorra rácsapták az ajtókat, nem kapott újra olyan nagy sikerű lehetőségeket mint előtte. 1973-ban már az újságoknak is kifakadt: „Tanácstalan vagyok. Nem értek semmit” – mondta mindezt azután, hogy a Nemzeti Színháztól eltanácsolták, majd a menekülési útvonalnak számító József Attila Színházban sem tartottak rá már igényt, mindazért mert ismerték a róla terjengő pletykákat. „Amikor az igazgatótól magyarázatot kértem, gyöngéd sajnálkozással válaszolt. Azt mondta, hogy a távollétemben nem érezték a hiányomat…”.

Bara Margit

A korábban ünnepelt művészt ekkor már az újságok is elkezdték ostorozni. Egy rádiójáték után megjelent kritikában például a következő szerepelt: „Bara Margitról kiderült, hogy milyen halvány, ha nem látjuk, csupán halljuk.” 1976-ban a Film, Színház, Muzsika ellenben a védelmére kelt. Egy olvasó ugyanis levelet írt a szerkesztőségbe, hogy nem érti, hová lett a színésznő? A lap a válaszában a következőt írta: „Mi is úgy érezzük, hogy indokolatlanul szakadt meg Bara Margit művészi pályája.”

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

A 100 tagú cigányzenekar

A 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye: teljesítményük... Tovább

Uránia Nemzeti Filmszínház

Uránia Nemzeti Filmszínház: Az Uránia Nemzeti Filmszínház egy mozi Budapest VIII.... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!