hirdetes

Az Aggtelken található Baradla-barlang az UNESCO Világörökség része

SzT

Ha Magyarország leglenyűgözőbb természeti kincsei közül szeretnél felfedezni egyet, a Baradla-barlang kihagyhatatlan úti cél. Ez az Aggteleki Nemzeti Parkban található csodás barlangrendszer több millió év alatt alakult ki, és ma már az UNESCO Világörökség része. Az alábbiakban bemutatom a Baradla-barlang történetét, kialakulását, élővilágát, és néhány izgalmas túrát is ajánlok, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálnod.

A csodálatos cseppkőbarlang Aggteleken - A Baradla-barlang

A Baradla-barlang kialakulása

A Baradla-barlang 200-230 millió évvel ezelőtt, a triász időszakban kezdett kialakulni. Ekkor még a területet tenger borította, amelyben meszes üledékek rakódtak le. Az idők során ezek az üledékek megszilárdultak, és a felszíni vizek oldó hatására barlangrendszer jött létre. A barlang három különböző mészkőformációban alakult ki, amelyek különböző időszakokban keletkeztek. A barlang hossza összesen meghaladja a 30 kilométert, ezzel az egyik leghosszabb barlangrendszer Magyarországon.

A Baradla-barlang nevétől az első felfedezésekig

A Baradla-barlang neve a szláv eredetű "bradlo" szóból származik, amely sziklaszirtet jelent. Korábban Aggteleki-cseppkőbarlang néven is ismerték. A barlang élővilágának első írásos emlékei több mint két évszázadosak. Az élővilágra vonatkozó első említések között szerepelnek Raisz Keresztély és Vass Imre kutatásai, akik már a 19. század elején megfigyelték a barlang denevéreit és egyéb élőlényeit.

hirdetes

A Baradla-barlang élővilága

Amikor a barlangok élővilágára gondolunk, először talán a denevérek jutnak eszünkbe. Azonban a Baradla-barlangban a denevéreken kívül sok más érdekes állat is él. A barlang élővilágának szisztematikus gyűjtését és feldolgozását több alkalommal végezték el. Ennek köszönhetően ma már több mint 500 állatfajt ismerünk a barlangból, köztük számos endemikus (csak adott területen előforduló,bennszülött) fajt is. A barlangi vakászkák, pókfajok, és vakbolharákok mellett megtalálhatók itt különböző gombák és baktériumok is.

hirdetes

A Baradla-barlang régészeti kincsei

A Baradla-barlang nemcsak természeti, hanem régészeti szempontból is jelentős. Az ásatások során többezer lelet került elő, amelyek közül a legjelentősebbek a csiszolt kőkorból származnak. Ezek között találhatók kőből és állati csontokból készült használati eszközök, valamint vonaldíszes cserépedények. A későbbi korokból származó leletek között említésre méltóak a korai vaskor arany ékszerei és harci felszerelései.

A Baradla-barlang különleges klímája

A Baradla-barlang klímája különleges, hiszen a hőmérséklet nem követi a felszíni hőmérséklet-változásokat. Az átlaghőmérséklet 10°C, és a páratartalom 95-100% között mozog. A barlang levegője szinte "sterilnek" tekinthető, mivel nagyon alacsony a mikrobiológiai szennyezettsége. A barlang levegője gyógyhatású, amely különösen jótékony hatással van a légúti betegségekre.

 

Ez még nem a cikk vége. A következő oldalon részletesen bemutatom a Baradla-barlang túráinak típusait. Lapozz!

Forrás: anp.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cserhát

Cserhát: A nagy magyarországi hegyek egyike. A Cserhát Magyarország északi részén az... Tovább

Álmos

Álmos: Honfoglaló vezéreink egyike. Összesen heten voltak, Álmos az egyik közülük. Álmos... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyarország