hirdetes

Baranya megye rejtett kincsei, amit minden magyarnak ismerni kell!

B. Á.
Baranya megye kincseit ismerheted meg

(Kép forrása: Ismeretlen – Civertan Grafik/Wikimédia)

Szigetvár (felső kép)

Szigetvár minden kétséget kizáróan a magyarországi török befolyás egyik mintavárosa. Szigetvár volt a török hadjárat leghatalmasabb ostromának helyszíne, amelyben Zrínyi Miklós magyar-horvát hadvezér, és Szulejmán török szultán mérték össze erejüket a két nemzet mérföldkő fontosságú összecsapása során, és amelyben mindkét vezért életét vesztette. Az ostrom emléke az egész várost átjárja – az erődítmény romjain kívül az érdeklődők ellátogathatnak a Magyar-Török Barátság Parkba, ahol a két hős szobra egy emelvényen, egymás mellett látható, de érdemes megnézni a Zrínyi teret is. Talán egyértelmű, de megjegyeznénk, hogy Szigetváron több törökfürdőt is találunk.

hirdetes

Szársomlyó 

Szársomlyó Magyarország legdélebbre fekvő hegycsúcsa, és egyben a Villányi-hegység része is. A csúcs az „ördögszántotta hegy” nevet is viseli, ugyanis a legenda szerint jelenlegi formáját akkor kapta, amikor az ördög aranyekéjével felszántotta a környéket. Az érdeklődők mindenképpen látogassanak el a Nagyharsányi Szoborparkba, ahol kortárs művészek munkáit tekinthetik meg, vagy csatlakozzanak egy vezetett túrához Szársomyló erdői és sziklás hegyoldalai között.

hirdetes

Az extrémebb szórakozás kedvelői sárkányrepülőt is ragadhatnak a hegy csúcsán, hogy egy felejthetetlen élménnyel gazdagodva ereszkedjenek le onnan. Ne feledkezzünk meg a kultúráról sem – a környéken érdemes ellátogatni többek között Villányba, Kisharsányba vagy Nagyharsányba is, amelyek közül az utóbbi kettő különösen az augusztusi Ördögkatlan Fesztivál idejére telik meg élettel, ilyenkor ugyanis egész Európából érkeznek ide előadók, hogy a látogatókat zenés programokkal szórakoztassák.

Orfű 

Az Orfűi-tót néhány helyi a „baranyai Balaton” néven emlegeti. Orfű egy igazi fürdőparadicsom, ugyanis számos lehetőséget kínál mind egy aquapark és természetes vízparti fürdőzés formájában. A mozgalmasabb események kedvelői már biztos hallottak az itteni neves eseményről, de azért megemlítenénk a Fishing on Ofrűt, a népszerű helyi nyári zenés fesztivált.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szegedi Nemzeti Színház

Szegedi Nemzeti Színház:  Az egyik legnépszerűbb vidéki színháznak számít. 1883-ban... Tovább

Bodrog

Bodrog: A nagy magyarországi folyók egyike.  A Bodrog a Tisza jobb oldali mellékfolyója.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!