hirdetes

Baranya megye rejtett kincsei, amit minden magyarnak ismerni kell!

B. Á. , ZH

Úgy éreztük, hogy Baranya megye is megérdemel egy külön cikket. Délnyugati elhelyezkedésének köszönhetően elsősorban a magyar és horvát kultúrák találkozópontja, de egyéb befolyások is felfedezhetők, ha egy kicsit jobban szétnéz itt az ember. Hogy hol érdemes? Ebben fogunk most segíteni!

Baranya megye kincseit ismerheted meg

(Kép forrása: KovaccsDaniel/Wikimédia)

Pécs 

Vessünk egy pillantást hazánk ötödik legnagyobb városára, amely a megye székhelye is egyben. Sem az ide látogató magyarok, sem a külföldi turisták nem távoznak csalódottan Pécsről. Legyen szó a történelem szerelmeseiről – akik nagy valószínűséggel a várrom és az ókeresztény sírkamrák után érdeklődve érkeznek Pécsre –, a hívőkről – akiket a székesegyház vár szeretettel –, az állatbarátokról – irány az állatkert! – a kultúrkalandorokról – akik nem hagyhatják ki a Zsolnay Kulturális Negyedet vagy a Kodály Központot – vagy a gasztronómiai élményekre vágyó látogatókról, Pécs mindenki számára tartogat valami érdekeset.

Mohács 

Mohácsot Magyarország legdélibb szélén találjuk, a Duna nyugati partján. A történelmi város két jelentős magyarországi csata helyszíne is volt, először 1526-ban – amikor magyar seregek vereséget szenvedtek az ostromló török erőktől –, és 1687-ben – amikor Mohácsot végre sikerült felszabadítani. Azonban az érdekességek nem merülnek ki az azonnal szemet szúró látványosságokban (habár a városközpontban található mecsetet nem érdemes kihagyni), ugyanis Mohács ad otthont a minden év februárjában megrendezett, busójárásnak is. Ez a különleges hagyomány már évszázadok óta hivatott elüldözni a telet és üdvözölni a közelgő tavaszt.

hirdetes

Villány 

A világhírű borairól ismert Villány és területe kétségtelenül az ország egyik leggazdagabb része. Innen származik a Villányi Kékfrankos, de természetesen több helyi borral is találkozhatsz itt – a borok szerelmesei kedvükre kóstolhatják végig a kínálatot a Zweigelttől a Cabernet sauvignon-ig. Erre a pedig legjobb alkalom a helyi borfesztivál. Aki valaha erre jár, az fogadja meg a tanácsunkat, és egy magaslati pontról gyönyörködjön a táj szépségében (persze egy finom bor társaságában).

hirdetes

Siklós 

Siklós abban a különleges helyzetben van, hogy habár a többnyire hegyes-dombos Baranya megyéhez tartozik, valójában az Alföld szélén fekszik, ebben pedig merőben eltér a megye nagy részétől. Sok más déli városhoz hasonlóan Siklósban is megtekinthetjük a keresztény és muszlim kultúra különleges elegyét. Kevés magyar teleülésen látogathat meg az ember egymás után egy mecsetet és egy gótikus templomot is. Ha passzívabb pihenésre vágysz, akkor térj be a Siklósi termálfürdőbe. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni Református templom

Debreceni Református templom: A debreceni református nagytemplom Debrecen legjellegzetesebb... Tovább

A magyarság származástudata

A magyarság származástudata: A sumér, szkíta és a hun származástudatunkat a Csodaszarvas... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!