hirdetes

Egy régi, kedvelt technika – ismerjétek meg a batikolást

TK, ZH

A batikolás manapság egyre nagyobb divatnak örvend, rendszeresen találkozhatunk batikolt ruhákkal, ráadásul a legtöbb táborban, gyerekfoglalkozások keretein belül is megjelenhet. Ismerjétek meg ezt a színes technikát mostani cikkünkből Ti is!

Batikolt ruhák

Bár az üzletek kínálatában is ismét megjelentek a batikolt ruhadarabok, mégis amennyiben van egy üres, fehér pólód, esetleg egy vászon táskád, Te is könnyedén batikolhatsz otthonodban – ezzel is felelevenítve ezt a régi technikát. Manapság már a különböző táborokban, esetleg egy-egy gyereknapon is „tisztelegnek” ennek a technikának, ugyanis rendkívül könnyen csodás dolgokat lehet készíteni vele.


A batikolás története


A batik, mint technika eredendően Jáva szigetéről származik, hagyományos indonéz textíliákon alkalmazott színmintázási technológia volt. A lényege, hogy egy írótollhoz hasonló eszközzel, valamint napjainkban egy réz nyomóformával forró viaszból különböző vonalakat, mintákat visznek fel elsősorban valamilyen selyemre, esetleg vászonra, általában több színben.

hirdetes


Eredendően a batik minták fontos szimbólumokkal bírtak – tükrözték viselőjük szociális státuszát, valamint természeti, kulturális, valamint történelmi hagyományait. Rendkívül szorosan kötődött az indonéz nemzeti viselethez. Már a csecsemő-hordozó díszkendők is batikkal voltak díszítve – arról nem is beszélve, hogy a hagyományok szerint a babáknak első lépéseiket egy batikolt kendőn kellett, hogy megtegyék. Ezeken túl a halotti leplek, esküvői öltözékek is ehhez voltak kötöttek – mind eseménynek megfelelő, egyedi mintákkal.

hirdetes


Éppen ezért a színes, jelentős múlt miatta az indonéz batik 2009 óta a UNESCO Szellemi kulturális örökség része.


Bár a viaszfestés több ezer éves, a batik csak a 19. században terjedt el


Viaszfestésről már beszélhetünk az ókori egyiptomi síroktól kezdődően (az onnan származó szövetek végett), mégis a batikolás csak a 19. század elején terjedt el egész Jáva szigetén. 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Árpád vezér

Árpád vezér: Árpád (845 – 907) a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt a... Tovább

Cseszneki vár

 A cseszneki vár a Bakony hegységben, a Győr és Zirc közötti 82-es főút mellett,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Külföld Retró
X
Kövess minket facebookon!