hirdetes

Egy régi, kedvelt technika – ismerjétek meg a batikolást

TK
Batikolt ruhák

Ezután, az 1980-as évek közepétől már a többi területen is népszerűvé vált. Mégis, a legtöbb kézműves műhely apáról fiúra szállt, illetve mindegyik mintának a zöme családi hagyományok útján terjedt, öröklődött – a különböző családok féltett kincseivé váltak.


Mit is jelent pontosan, ha valaki batikol?


A batik készítése során a hagyományos eljárás szerint a kelmét mossák, áztatják, majd mángorolják. Ezután viszik fel a mintát egy írótollhoz hasonló eszközzel, melyet „canthing tulis”-nak hívnak – a pontokat, vonalakat forró viasszal. Ezek a minták kerülhetnek az anyag egyik oldalára, de lehetnek kétoldalasak is, A festést követően a viaszt eltávolítják a kelméről. A hagyományos festéshez általában természetes alapanyagból készült festékeket használnak, valamint amennyiben több színnel szeretnének dolgozni, minden alkalommal megismétlik a teljes folyamatot.

hirdetes


Batikolás otthon?


Mint már említettem, a batikolást leegyszerűsítve, már a nem hagyományos technikával Te is kipróbálhatod – most elmondjuk hogyan!


Nincs másra szükséged, csak egy fehér ruhadarabra, esetleg egy üres vászontáskára, de bármilyen anyagdarab megteszi, valamint befőttesgumikra, néhány textilfestékre, egy nagyobb edényre, egy műanyag flakonra, mosogatószerre, és amennyiben nem szeretnél semmit sem összekenni, egy nagyobb szemeteszsákra, valamint gumikesztyűre.


Először érdemes felvenned a gumikesztyűt, majd a nagyobb edénybe tölts annyit a festékből, hogy elérd a színt, amit szeretnél, majd önts hozzá egy kevés mosogatószert – bár ez utóbbi elhagyható. Terítsd le a szemeteszsákot, majd kezd el gyűrni, felcsavarni ruhádat, és kösd azt össze több helyen a befőttesgumikkal. Ezután töltsd a festéket a műanyag flakonba, majd öntsd a ruha/textil mindkét oldalára.

hirdetes


Ezután bontsd ki a ruhát a gumikból, amennyiben pedig nem tetszik az eredmény, még alakítgass rajta – használj nyugodtan több színt! Nagyjából fél nap elteltével érdemes kibontanod teljesen ruhádat, ekkor öblítsd át egy picit hideg vízzel, majd utána jöhet egy langyos mosás, és már kész is saját, egyszerűen batikolt ruhadarabod!


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Fertő-táj

Fertő-táj: Magyarország és Ausztria Természeti illetve kulturális kategóriában kapta meg az... Tovább

Õrvidék magyarsága

Õrvidék magyarsága: Őrvidék magyarsága Ausztria legkeletibb és egyben legújabb... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Külföld Retró
X
Kövess minket facebookon!