hirdetes

Döntött az EU - Betiltják a műanyag tányérokat, evőeszközöket, szívószálakat!

Sz.F.

Megmondom őszintén, hogy én ennek a hírnek roppantmód örülök, leginkább azért, mert annyi szemét van már a világon, hogy lassan belefulladunk...Hála a pazarló életmódnak, és a hihetetlenül nagy mennyiségű műanyagnak, ennek azonban lassan vége, nézzük, hogy döntött az Európai Unió! 

A műanyagok betiltása a cél

Mi a véleményed az új jogszabályról?

Az Európai Parlament támogatja az egyszer használatos műanyagok végleges betiltását az Európai Unió országaiban 2021-től. Nem olyan régen szavaztak erről, a döntést pedig 560 szavazattal, 35 ellenszavazattal és 28 tartózkodással fogadta el az Európai Unió Parlamentje.

Az új szabályok nemcsak az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szólnak, hanem a hulladékok újrahasznosításáról is. Ez alapján az Európai Unió tagállamainak 2029-re a műanyag flakonok legalább kilencven százalékát össze kell gyűjteniük, a műanyag palackoknak 2025-re legalább huszonöt százalékukban, 2030-ra pedig már harminc százalékukban újrahasznosított anyagból kell állniuk. 

Nézzük, mely termékek lesznek betiltva 2021-től az Európai Unió tagállamaiban! 

hirdetes

Az Európai Unió területén 2021-től az egyszer használatos evőeszközök (kések, kanalak, villák), az egyszer használatos tányérok, a szívószálak, a léggömbök pálcikái, a fülpiszkálók, és az oxidatív módon lebomló műanyagok, ételtartók és expandált polisztirolból készült poharak lesznek betiltva. Érdekes, hogy a listában nincs ott a sokak által már régen betiltani kívánt egyszer használatos műanyag zacskó…

Nemcsak a műanyagok kerülnek tiltásra

A jogszabályok a műanyagok betiltása mellett bevezeti a gyártól kiterjesztett felelősségét is. Eszerint például a halászfelszerelésekkel foglalkozó gyártók tartoznak felelőséggel az elvesztett halászhálók begyűjtésének költségeiért. A dohány-gyárakat is érinti az új jogszabály: kötelezővé teszik a csomagoláson feltüntetett figyelmeztetést, mely szerint a műanyag füstszűrős cigaretta eldobása káros a környezetre. Ez fog vonatkozni továbbá a nedves törlőkendőkre, a műanyag poharakra, de még az intimbetétekre is. 

hirdetes

A jogszabálytól azt várják, hogy 22 milliárd euróval csökkenjen a környezetnek okozott kár összege, a műanyag szemét ugyanis ennyibe kerül 2030-ig a tagállamokban. Jó hír, hogy végre van egy környezetvédelmi modell, melyet a tengerekbe áramló műanyagszemét globális problémája miatt nemzetközi szinten is terjeszteni kell. A következő oldalon további részletek várnak, lapozz egyet, megéri! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar tarka szarvasmarha

Magyar tarka szarvasmarha: Nemes magyar fajta. A magyar tarka a XIX. sz. második felében még... Tovább

Zugligeti Libegő

Zugligeti Libegő: A budai hegyek egyik kedvenc attrakciója, mely segítségével belátható az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek