hirdetes

Mi ezt el sem hisszük: Joe Biden, amerikai elnök a Balatonnal volt nászúton 1977-ben

Noémi Vida, ZH

A Balatonon töltöttétek el a nászutatokat? Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen egy nagyon népszerű, és egyben csodaszép hely a kis magyar tengerünk partja. Van valamiféle misztikus varázsa, ami évről évre sok-sok pihenni vágyót, kirándulót, vagy éppen friss házast vonz, és 1977-ben ide vonzotta bizony még magát az amerikai elnököt és feleségét is. Szóval, ha azt hitted eddig, hogy mivel a szomszéd, és annak szomszédja is, meg még annak a szomszédja is a Balatonon nászutazott, egyáltalán nem vagy különleges, jusson hát eszedbe, hogy Biden és felesége is a magyar tenger partján töltötte el a mézes heteket.

Az amerikai elnök a Balatonnál

Az amerikai elnök, Joe Biden a Balatonnál volt nászúton

Tessék? Ennek a hírnek a hallatán biztosan te is felkapod a fejed. Tudjuk, hogy a Balaton csodaszép, ellenálhatatlan, különleges, egyedi, izgalmas és utánozhatatlan, nekünk magyaroknak egyfajta szerelemhely, na de mégis hogyan kerülne ide éppen nászutat ünnepelve egy ilyen nagy ember ráadásul 1977-ben a szabadság földjéről, egy teljesen másik kontinensről, Amerikából? Döbbenet! Ezek után szóljon le engem bárki, ha azt mondom, hogy a Balaton paradicsom, vagy dudorászom, hogy nekem a Balaton a Riviéra…! Na de hogyan került ide az elnök?

Ezért jött a Balatonra az amerikai elnök Joe Biden

A frissen megválasztott amerikai elnök, akármilyen hihetetlen is, de 1977-ben második feleségével, név szerint Jill Bidennel, azaz a First Ladyvel a Balatonra érkezett, hogy itt töltsék el mézes hetüket. nem hiszed el? Pedig még akkoriban az újság is beszámolt erről a történésről, noha Biden akkoriban még nem is töltött be ennyire nagyon rangos pozíciót, neve már akkor is volt. Szóval miért érkezett, miért pont a Balatonon töltötte el a nászutat? Ennek nagyon prózai oka van: Tom Lantos! A magyar származású Tom Lantos képviselő, Biden irodájában kezdte a pályafutását, és egészen egyszerűen ajánlotta a szenátornak, mint remek úti célpont.

hirdetes

A Népszabadság is beszámolt az utazásról

hirdetes

Noha Joe Biden még nem volt az Amerikai Egyesült államok elnöke 1977-ben, már akkor is magas pozíciót töltött be a politikai életben, így az akkor még csak szenátori pozíciót betöltő Biden és feleségének utazásról az augusztus 11-i Népszabadság is beszámolt. Bizony nem kis dolognak számított akkoriban az ilyesmi, egy ilyen rangos amerikai tisztviselő látogatása nagy hírnek számított. Budapesten külön küldöttség fogadta őket. Sajnos magáról a balatoni útról több információnk nincsen, de azért én szívesen megkérdezném a frissen választott elnököt, hogy hogyan tetszett neki a magyar tenger. 
 

Forrás: Fortepan- Adományozó: Urbán Tamás

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gárdonyi Géza

Gárdonyi Géza: Gárdonyi Géza magyar író, költő, drámaíró, újságíró, pedagógus, a... Tovább

Bajor Imre

Bajor Imre: Bajor Imre magyar színész, humorista. 1957 március 9-én született Budapesten.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!