hirdetes

Bip bip, emlékszel erre a mesére te is igaz?

Bettina, ZH

A prérifarkas és a kengyelfutó gyalogkakukk egyenlőtlen viaskodását nagyon imádtuk gyerekkorunkban. Neked is kedvenceid között volt? Tudj meg róla néhány érdekességet!

prérifarkas és a kengyelfutó gyalogkakukk

Prérifarkas és a kengyelfutó gyalogkakukk történeteAmerikában 1971-ben és 1972-ben vetítették a rajzfilmsorozatot. A madár esetében a kaliforniai földi kakukk volt a rajzolók által ihletett mesefigura, aminek a mintájára rajzoltak. Itthon aztán jó érzékkel kengyelfutó gyalogkakukkra keresztelték, a villámgyors madarat üldöző prérifarkas neve viszont nem sokat változott, Wiliből Vili lett a magyar változatban.

 A rajzfilm rendezője az amerikai Chuck Jones volt. Az apja irodaszerekkel kereskedett a múlt század húszas éveiben, ám az üzlet befuccsolt, a raklapnyi ceruzákat pedig a kisfiának adta, aki elkezdett rajzolgatni. Ez volt a karrierének a kezdete. Chuck Jones-t hosszú élettel ajándékozta meg a sors, ugyanis 2002-ben hunyt el, 89 éves korában. A végakaratára való tisztelettel a hamvait az óceánba szórták, a halálakor pedig a Cartoon Network 30 másodpercig a következő feliratot mutatta: Hiányozni fogsz!

hirdetes

 Chuck Jones 11. pontban kötötte ki, hogy mi lehet a rajzfilm cselekménye. Betonba véste, hogy a kakukk soha nem vághat vissza a farkasnak, amely viszont soha nem kaphatja el a száguldozó madarat. Továbbá azt is kikötötte a rajzolóknak, hogy a farkas minden esetben a kitalált, Acme nevű vállalat fegyvereit használja, még akkor is, ha állandóan felsül velük.

 

A rajzfilmben a kengyelfutó gyalogkakukk csupán annyit mondott, hogy bíp-bíp. A farkasnak sem jutott túl sok a szöveges szereposztást illetően, sőt annyira, hogy a farkas egyáltalán nem beszélt, de erre a diskurzusra amúgy sem volt szükség egy nagy kergetőzés közepette.  

hirdetes

 A gyalogkakukk a Magyar Televízió délutáni műsorsávjában kapott helyet, 1980. augusztus 9-én például a következőképpen festett a műsor. 9.00: Tévétorna. 9.35: Süsü a sárkány. Aztán 15.30-tól jött a gyalogkakukk, majd közvetlenül utána a Bácsi kérem, hol lehet itt focizni? című műsor. Aztán este héttől az Egymillió fontos hangjegy, a tévétorna, az esti mese, a híradó, majd este nyolctól a Vers mindenkinek. Majd egy francia film.

 

Többi érdekességért lapozz a következő oldalra! :)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

9 lyukú híd

9 lyukú híd: A mai híd egy régi fahíd helyén épült klasszicista stílusban 1827 és 1833... Tovább

Alpokalja

Az Alpok Európa egyik legjelentősebb hegylánca, mely Magyarországra sajnos szinte egyáltalán... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!