hirdetes

Biztonságos a koronavírus oltás? Mi van az oltóanyagokban? Utánajártunk!

VN
Mi van a koronavírus oltóanyagokban? Vannak mellékhatásai a koronavírus elleni oltásnak?

Mi a helyzet az új vírusvariánsokkal?

A kutatók reményeik szerint képesek lesznek úgy módosítani a koronavírus elleni vakcinákat, hogy az újonnan feltűnő variánsokkal szemben is védelmet biztosítsanak.
Az Egyesült Királyság gyógyszerszabályozó ügynöksége (MHRA) szerint az új vakcinák akár gyorsított eljárással is jóváhagyhatók lesznek, ha szükséges, azonban fogják a rövidebb utat választani ezek során, hiszen a biztonság az első.

Azonban nem lesz szükség hosszú, több ezer fős klinikai tesztelésekre, hanem az korábbi tanulmányok során összegyűjtött adatokat használják majd fel az eljárások felgyorsítására.

Vannak mellékhatásai a koronavírus elleni oltásnak?

A vakcinák nem a vírust viszik be az ember szervezetébe, hanem „megtanítják” az immunrendszert arra, hogy felismerje és leküzdje a fertőzést, ami ellen kifejlesztették őket.

Egyesek ugyan észlelnek magukon néhány enyhébb mellékhatást az oltást követően, de ezt nem a vírus okozza, csupán a szervezet reagál az oltóanyagra.

hirdetes

A gyakori reakciók, amelyeket a beoltottak csupán 10%-a tapasztal, néhány napon belül el is múlnak. Ilyen reakciók például a hidegrázás, a fáradtság, illetve az izomfájás.

Mi van a koronavírus oltóanyagokban?

A Pfizer-BioNTech, illetve a Moderna vakcinái genetikai kódokkal veszik rá az immunrendszert a reakcióra. Ezek az úgynevezett mRNA vakcinák. Az mRNA vakcinák nem módosítják az emberi sejteket, csupán megtanítják a szervezetnek, hogy hogyan védekezzen a koronavírus ellen.

hirdetes

Az Oxford-AstraZeneca oltóanyag ezzel szemben egy ártatlan vírust visz a szervezetbe, ami az immunrendszer „szemében” sokban hasonlít az igazi koronavírusra.
A vakcinák néha más összetevőket is tartalmazhatnak, például alimíniumot, amik fokozzák az oltóanyag hatékonyságát, vagy stabilitását.

Egyes vakcinák (pl. az övsömör elleni oltóanyag) disznózselatint is tartalmazhatnak. A Pfizer, a Moderna, illetve az AstraZeneca semmilyen állati származékot nem tartalmaz. Ezzel szemben némi alkohol lehet ezekben az oltóanyagokban, azonban ez a mennyiség elenyésző – nagyjából annyi, mint a kenyérben.

Mi a helyzet az allergiásokkal?

Az oltóanyagok ritkán váltanak ki allergiás reakciókat. Minden jóváhagyott vakcina összetevői nyilvánosak, így ellenőrizhető, hogy ki melyiket kaphatja meg.
A Pfizer-BioNTech vakcinával beoltottak között volt néhány komoly, de kezelhető allergiás reakció. Természetesen, akiknek korábban problémájuk volt egy vakcina valamelyik összetevőjével, azok jobb, ha más oltóanyagot adatnak be maguknak. Természetesen ez ügyben mindenkinek érdemes egyénileg érdeklődnie háziorvosánál.

Átestem a COVID-on – kaphatok oltást?

Azok, akik korábban már átestek a koronavíruson, szintén kaphatnak oltást, ugyanis a szervezetben kialakuló természetes immunitás nem feltétlenül tart sokáig, és az oltóanyagok erősebb védelmet nyújthatnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Eger ostroma

Eger ostroma: Eger ostroma 1552-ben, az Oszmán Birodalomnak utolsó hadieseménye volt, melyet az... Tovább

Erdélyi kopó

Erdélyi kopó: a 9 tradícionális magyar kutyafajta egyike. Az erdélyi kopó jelenleg a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!