hirdetes

Biztonságos a koronavírus oltás? Mi van az oltóanyagokban? Utánajártunk!

VN

Hogyan derül ki egy oltásról, hogy biztonságos? Mi van a koronavírus oltóanyagokban? Vannak mellékhatásai a koronavírus elleni oltásnak? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
 

Mi van a koronavírus oltóanyagokban? Vannak mellékhatásai a koronavírus elleni oltásnak?

Néhány nemrégiben beoltott személynél egy rendkívül ritka cerebrális szinuszos trombózis (CSVT) alakult ki – ami lényegében az agyban fellépő vérrögöt jelenti. Az Egyesült Királyságban 30 ilyen esetet jegyeztek fel, amelyből hét halálos kimenetelű volt. Ekkorra már 18 millióan kapták meg a oltóanyagot. Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 22-én 14 halálesetet vizsgált meg.

Mint kiderült, ezek az esetek természetesen is előfordulhatnak, és semmilyen kapcsolatot nem találtak köztük és az oltóanyag között.
Azonban mivel néhány (nagyon ritka) esetben az emberekben nagyon alacsony volt a vérlemezkék száma (általában ezekből a sejtdarabkákból állnak össze a vérrögök), egyesek arra kezdtek el gyanakodni, hogy az oltásoknak mégis lehet valamennyi köze a vérrögökhöz.

Elővigyázatosságból a vakcinákat szabályozó szervek fokozott figyelmet fordítanak az esetekre, és azt javasolják, hogy ha bárki szokatlan horzsolásokat, vagy maradandó fejfájást tapasztal az oltást követően, akkor azonnal forduljon orvoshoz.

hirdetes

Fontos továbbá megjegyezni, hogy akár a koronavírus is növelheti a vérrögképződés kockázatát. A szakértők továbbra is határozottan állítják, hogy az oltások előnyei túlsúlyban vannak a lehetséges kockázatokkal szemben.

Hogyan derül ki egy oltásról, hogy biztonságos?

Az oltások tesztelése laborvizsgálatok formájában történik. Az oltóanyagokat először sejteken és állatokon tesztelik, és csak ez után térnek át emberi tesztelésekre.

hirdetes
Az alapelv ezen tesztek során az, hogy csak akkor lehet továbblépni a következő fázisba, ha eddig nem találtak semmilyen komolyabb biztonsági problémát az oltóanyaggal.

Amennyiben a laboreredmények kedvezőek, tehát az oltóanyag biztonságosnak bizonyul, a kutatók letesztelhetik, hogy mennyire hatásos a vírus ellen. Ezeken a teszteken önkéntesek vesznek részt. A Pfizer-BioNTech például 40 ezer önkéntesen tesztelte oltóanyagát.
A teszteken résztvevő önkéntesek fele a tényleges oltóanyagot, a másik fele pedig placebót kap. Sem a beoltottak, sem pedig az orvosok nem tudják, hogy ki kapott oltást és ki placebót, egészen addig, amíg a teszteredmények meg nem érkeznek. Minden tesztet és eredményt külön kezelnek és hitelesítenek.

A koronavírus elleni oltóanyag tesztelése rendkívül gyorsan zajlott, de ez nem jelenti azt, hogy a kutatók bármelyik lépést kihagyták volna. A gyors előrehaladás annak volt köszönhető, hogy rengetegen részt vettek a munkavégzésben, és tették félre egyéb feladataikat.

Vannak mellékhatásai a koronavírus elleni oltásnak? Mi van a koronavírus oltóanyagokban? Lapozz, és megkapod a választ többek között ezekre a kérdésekre is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ukrajna

Ukrajna: Ukrajna kelet-európai állam. Keletről és északkeletről Oroszország, északnyugatról... Tovább

Magyar Tudományos Akadémia

Magyar Tudományos Akadémia: A Magyar Tudományos Akadémia magyarországi tudományos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!