hirdetes

A magyarok kedvence: Boci csoki

GE.

Az 1920-as évek a Boci csokoládé történetének kezdete. Igaz, akkoriban még nem Boci csoki néven, hanem Szerencsi tejcsokoládé néven került forgalomba. A megalakulása óta számos politikai adminisztrációt megélt. A szocialista hiánygazdaság idején gyakorlatilag a hazai fogyasztóknak szánt táblacsokoládéval társult, de a mai, roppant változatos édességpiacon is sikerült megőriznie vonzerejét.

Boci csoki

A Szerencsi tejcsokoládé, amelyet ma a Boci csokoládé elődjének neveznek, 1927-ben jelent meg először a boltok polcain. Az első autentikus Boci csokoládé azonban csak az 1950-es években jelent meg a csomagoláson, amikor is egy finomra festett, harang alakú Boci-figura került a csomagolásra. A kezdeti márkanevet azonban továbbra is használták.

A név hivatalosan csak jóval később, az 1980-as években változott "BOCI CSOKOLÁDÁ"-ra, a "BOCI CSOKOLÁDA" kolokális név hatására, amely akkoriban a legnépszerűbb csokoládé volt Magyarországon.

Szerencsen kezdődött a csokoládégyártás:


A Boci csokoládét 1921-ben Szerecsen alapította a Magyar kakaó és Csokoládé Gyár Kft.

hirdetes

Debütáló termékük, egy sárga papírba csomagolt főzőcsokoládé eladására szokatlan marketingstratégiát találtak ki:Mindeki, aki elhaladt a gyár eltt, kapott ebből a csokoládéból! 

Beszédek szerint valami rejtélyes, vagy talán nem is annyira rejtélyes - okból hirtelen megugrott a gyalogosforgalom a környéken. Akár így volt, akár nem, az újdonság hamar népszerűvé vált; kezdetben csak 200 kilogrammot gyártottak, de ezt hamarosan nagyüzem követte.

Érdekesség, hogy a vállalkozásnak volt egy tejgazdasága, ahol a cukorkákhoz szükséges tejet termelték, ami hozzájárult a prémium termék létrejöttéhez. A csokoládé népszerűsége gyorsan nőtt, és az 1930-as évekre már országszerte raktárakat építettek, és exportálták is.

hirdetes

Szerencs a második világháború előtt az ország egyik legkiemelkedőbb cukrásza volt!


Ám, 1944-ben a német katonák vonultak be a gyárba azzal a céllal, hogy a berendezéseket Németországba szállítsák. Ezt az üzem akkori vezetője, Liechti Frigyes határozott fellépéssel tudta megakadályozni.

.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Muhi csata

Muhi csata: Időpontja: 1241. április 11-12.  A majdnem 100 000-es nagyságú mongol... Tovább

Benedek Tibor

Benedek Tibor: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Pályájára jellemző, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar
X
Kövess minket facebookon!