hirdetes

A legjellegzetesebb magyar gasztronómiai hagyomány: a bográcsozás

Sz. F.
Bográcsozás érdekességek

A szabadtéri főzésre legalkalmasabb eszköznek a tűz fölé lógatott üst bizonyult (mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy a mai napig így szoktunk bográcsozni?) A mai bogrács ősét a Kárpát-medencébe letelepedő magyarok hozták magukkal. Ez volt a cserépüst. Ez volt a magyarok legelterjedtebb üstje a 10. és 13. század között, a régészek szerint készítésének eredete valahová a Don-vidékre helyezhető. A „bogrács” szó a török bakraç kifejezésből származik, aminek jelentése „rézüst”, habár használata csak az 18. században terjedt el.

A fémüst a középkori idők végén is megjelent, amikor a társadalmak, gazdaságok és a települések szerkezete a feudalizmus hatására jelentős változáson ment keresztül. Egyes dokumentumok arra engednek következtetni, hogy a vasüstök a jobbágyak otthonában voltak felelhetők. Az öntöttvas üstök az 1700-as években egyre több helyre jutottak el, és hamarosan teljesen leváltották a rézből készült verziókat. A ma használt zománcozott vasüstök mellett egyre inkább kezdenek elterjedni a hagyományos cserépüstök is.

hirdetes

A magyar étkezés

Egy magyar étkezés gazdag levessel indul, amivel sok külföldi képes egyből jól is lakni – a levesekbe temérdek dolog belekerülhet, mint például tészta, krumpli, hús, zöldségek, stb. Ezt időnként tészták követik, ami nem sok más országban számít megszokott folytatásnak. Lekvár, túró, dió, mák – amit csak az ember kíván. A levest nem minden esetben követik tésztaételek. A legtöbben biztosan szívesebben fogyasztanának el egy nagy tál főzeléket az előétel után. A főzelék fogalma szinte ismeretlen a távolabbi országokban – ennek a sűrű, zöldséges, levesszerű ételnek a láttán sok külföldi kezdi el vakargatni a fejét.

hirdetes


A magyar bográcsozás „szabályai”

  • Minden az elkészíteni kívánt fogás kiválasztásával és a hozzávalók beszerzésével kezdődik.
  • A hozzávalók a bográcsozás kezdetétől fogva mind legyenek kéznél, nagyon fontos ugyanis, hogy mi mikor kerül az üstbe. Ne felejts el magadnál tartani egy nagy fakanalat és egy konyharongyot!
  • Válassz olyan üstöt, amiben a legjobban elkészítheted a kívánt ételt. A különböző üstöknek más és más tulajdonságaik vannak.
  • Fő a … biztonság! Mindig légy elővigyázatos, ha a szabadban gyújtasz tüzet, amit minden esetben rakj körül nagyobb kövekkel vagy téglákkal. Csak a tűzrakóhely elkerítése után gyújts tüzet.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Vágó István

Vágó István:  Vágó István kvízprofesszor, az egyik leghíresebb magyar tv-s... Tovább

Keszthely

Keszthely: a Balaton fővárosa. A tó nyugati csücskében található. Élénk turizmussal, fontos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gasztronómia Magyar
X
Kövess minket facebookon!