hirdetes

Szuper tippek bogyós gyümölcsök befőzéséhez – plusz egy isteni recept

TK

A nyár egyik legnagyobb slágerének számítanak a bogyós gyümölcsök, amiket természetesen tartósítani is megéri, hogy kiélvezhessük isteni ízvilágukat majd a téli időszakban is. Mostani cikkünkben segítünk, mik azok, amikre érdemes odafigyelned, amennyiben bogyós gyümölcsöket szeretnél befőzni.

Bogyós gyümölcsök

A címet látva okkal merül fel az emberekben, hogy vajon más-e befőzni egy bogyós lekvárt, mint más gyümölcsből készült társait? A válasz – rengeteg a különbség, bár csupán apró dolgokról van szó. Alábbi cikkünkben tekintsük végig, hogyan legyen sikeres az idei bogyósgyümölcs-lekvár készítésed!


Mindennek oka – a pektintartalom


A bogyósgyümölcsök nagyobb része, az eper és az áfonya kivételével már önmagukban is sok pektint tartalmaznak – elsősorban héjukban, annak ellenére viszont, hogy a héjat nem fogjuk befőzni a lekvárba, fontos tudni, hogy ki fogja majd fejteni hatását felhasználatlanul is.


Ebből kifolyólag ugyanakkor oda kell majd figyelnünk, hogy befőzés során mennyit adunk majd még hozzá belőle a lábasba. Amikor elkezdjük lekvárunk készítését, a magok és a héj együtt fognak főni – hő hatására a héj kiereszti majd a benne lévő pektint, így is sűrűbbé téve azt.

hirdetes


Ha nem szeretnénk, hogy túlságosan sűrű legyen bogyósgyümölcs-lekvárunk, akkor figyeljünk oda, hogy az általában használt mennyiségnek vegyünk vissza legalább a felét.


A gondos passzírozás

hirdetes


Amennyiben dolgoztál már bogyósgyümölccsel, akkor tudod, hogy sokkal macerásabb lesz ez a pont is, mint más gyümölcsökkel kapcsolatban – elsősorban akkor, ha valakit zavarnak a lekvárban található magok. Amennyiben nem tudunk megbarátkozni a kisebb-nagyobb magokkal főzetünkben, akkor érdemes a megfőtt gyümölcsöt gondosan átpasszírozni.


Ehhez először tisztítsuk meg a gyümölcsöt, majd tegyük egy általunk választott nagyobb fazékba – egyelőre a hozzá adott cukor nélkül kezdjük el főzni.


Megközelítőleg 10 perc után elkezd majd annyira szétfőni, hogy a legtöbb levét már kiereszti – húsz perc múlva pedig már kész is lesz a passzírozásra.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csepel-sziget

 A Csepel-sziget az egyik legnagyobb dunai sziget. Itt van a 314 méter magas ipari műemlék,... Tovább

A Csodaszarvas

A Csodaszarvas: Az egyik leghíresebb magyar mese-legenda. Az Anjou-házból származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Gasztronómia
X
Kövess minket facebookon!