hirdetes

Koronavírus: ennyi vásárló lehet egyszerre a boltokban

VN
ennyi vásárló lehet egyszerre a boltokban

Ennyien tartózkodhatnak majd a boltokban

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara azt kérte a kormánytól, hogy négyzetméter alapú szabályzást vezessenek be a különböző üzlethelységekben. Javaslatuk szerint 100 négyzetméter alapterületig 5-10 négyzetméterenként egy, ennél nagyobb üzletek esetében pedig 15-20 négyzetméterenként egy ember tartózkodhatna egyidejűleg bent. Nemcsak dobálózunk ezekkel a számokkal, azt is elmondjuk, hogy átlagosan 128 négyzetméteresek a boltterületek, ezen belül is az élelmiszerüzletek a kisebbek, egészen pontosan átlagosan 123 négyzetméteresek, ezzel szemben az iparcikküzletek, valamivel nagyobbak, 126 négyzetméteresek. Mit jelentenek ezek a számok?

Mennyien lehetnek majd a boltokban?

hirdetes

Ha elővesszük az általánosiskolás matek tudásunkat és kicsit utánaszámolunk, akkor azt az eredményt kaphatjuk, hogy egy 99 négyzetméteres boltban egyszerre 9-19 vásárló tartózkodhat, annak függvényében, hogy az 5 vagy a 1 négyzetmétert vesszük-e figyelembe egységként. Egy 101 négyzetméteres boltban ugyanígy számolva 5 vagy 6 vásárló tartózkodhatna egyszerre. Persze ennél jóval nagyobb üzletek is vannak. A Szeretlek Magyarország például kiszámolta, hogy a 19 200 négyzetméteres budaörsi Auchanban 15 négyzetméteres szabály esetén 1280 vásárló lehetne bent egyszerre, 20 nm/főnél viszont már csak 960-an. Egy Lidl üzlet esetében is 100 körül alakul a szám. Pontos részletekhez meg kell várni a döntést. egyelőre nincsen arról sem terv, hogy pontosan hogyan fogják ezt ellenőrizni. Egy kisbolt esetében nagyon egyszerű, de egy nagyobb bevásárlóközpontban erre külön rendszer kell. 

hirdetes

Frissítés: 2 és fél milló beoltott embert követően, várhatóan minden bolt kinyithat, de be kell tartani a 10 négyzetméterenként 1 fő szabályt. A nyitvatartást is meghosszabítanák annak érdekében, hogy elkerüljék a sorbanállást, az új nyitvatartás: reggel 5 este fél 10. Ezzel együtt az éjszakai kijárási korlátozás ideje is csökkenhet, az új tilalom este 10-től reggel 5-ig fog tartani. Szolgáltatások terén a március 8 előtti szabályok kerülnek vissza.

Szerinted le kellene korlátozni az üzletekben tartózkodók számát?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Antall József

Antall József: Magyarország első szabadon választott miniszterelnöke a rendszerváltás után.... Tovább

Országgyűlési Könyvtár

A könyvtárt a törvényhozó munka támogatására az 1860-as évek végén a magyar... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!