hirdetes

Az étel, aminek semmi, de semmi köze nincsen a nevéhez: Brassói apró pecsenye recept!

VN

Egy közkedvelt hagyományos étel a brassói apró pecsenye, ami nem csak az én nagy kedvencem, hanem sokan vannak még oda érte. Éppen ezért hoztam is hozzá egy receptet, de előtte derítsük ki, hogy honnan is kapta ez az étel ezt a nevet, előre elárulom, hogy nem Brassó városáról!

Brassói apró pecsenye hagyományos receptje, és nevének eredete

Miért brassói a brassói aprópecsenyét?

Szóval akkor miért is hívják brassóinak, ha semmi köze nincsen Brassóhoz? Az igazság az, hogy még más ételek, sütemények esetében, mint például a Rákóczi túrós teljesen egyértelmű, hogy honnan származik a pontos recept, valamint mi a névadás oka, a brassói esetében nem ilyen egyszerű a dolog, hiszen számtalan történet kering a kialakulásáról, többen is magukénak mondják a recept eredetét. 

A brassói körül számtalan történet kering

Az egyik történet, aminek némiképpen van egy kis köze Brassóhoz, az az, hogy egyesek szerint a brassói receptjét Gróf Nándor, a MÁV Utasellátó szakácsa találta ki 1948-ban, a Budapest-Brassó között közlekedő vonaton. A másik nyom pedig az, hogy Dózsa György mesterszakács szerint egy 19. századi szakácskönyv Brassóból származó ételnek írja le a fokhagymás marhatokányt, amely sült szalonnán pirított burgonyával, fokhagymás marhahúsból készült. De van másik legenda is, mégpedig: Papp Endre, a bécsi Mátyás pince vezetője is magáénak vallja a brassóit, állítása szerint a receptet ő alkotta meg egy ételújítási versenyre 1950.-ben, és Trianon emlékére adta neki ezt a nevet, miután Kolozsvárt már lefoglalták az erdélyi rakott káposztának. Ha ez nem lenne elég, bonyolítsuk még egy kicsit a képet, egy másik történet szerint az óbudai Weiss kocsma tulajdonosának felesége találta ki ezt az ételt, méghozzá Brassóy Károly asztalos mester születésnapjára. Ezek közül azonban egyik sem teljesen fedi a valóságot. 

hirdetes
hirdetes

Akkor mi lehet az igazság?

Az ételnek semmi köze Brassóhoz, sőt az apró jelző is feltehetőleg csak akkor került a nevébe, amikor valaki túl kicsire vágta a húst. Csáky Sándor „A huszadik század szakácsművészete” című könyvében találhatjuk a leghihetőbb a brassói aprópecsenye eredetére vonatkozó történetet, mégpedig azt „a brassói pecsenye eredetileg bélszínből készült paradicsomos, vörösboros, gombás változatban, tarhonyával, és ismeretlen szakácstól származik.” De legyen bárhogy, mi ugyanannyira szeretjük, mutatom is a receptet a következő oldalon!

A brassói aprópecsenye receptjéért lapozz a következő oldalra!
 

Forrás: beol.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Gyulai Almásy-kastély

Gyulai Almásy-kastély: Gyula egyik legpatinásabb épülete. Az Almásy-kastély épülete számos... Tovább

Esztergomi vár

Esztergomi vár: Az esztergomi vár a Duna jobb partján emelkedő, több mint ötven méter magas,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Ételek Gasztronómia Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!