hirdetes

A főváros elhagyatott épületei

Budapest egy világváros, tele változatos stílusú utcákkal, épületekkel. A belváros egyedi hangulata, a bevásárló utcák, a Deák tér és még hosszan sorolhatnánk azt a listát, amiért a külföldiek nagy része lelkesedik. 

Budapesten vannak elhagyatott épületek

Viszont van a fővárosnak egy olyan arca is, mely a világ minden nagyvárosának, kisebb településének a sajátja, viszont nem annyira szívderítő. Különböző jogi, tulajdonlási problémák miatt vannak olyan helyek, épületek, melyeket nem használnak, nem használnak ki, hagynak „elrohadni”, mondhatni átadják az örökkévalóságnak.

Sok ember láthatja nap, mint nap a sétálva, vagy autózva a Rákóczi úton, közel a Blahához, azt a városképet csúnyító épületet, mely már nagyon régen áll befejezetlenül. Szintén eklatáns példa a Stadionok környékén, szemben az Arénával álló elkezdett, de talán soha (?) be nem fejezendő épületet. Jobb híján óriás plakátokkal van néha napján letakarva. De attól még sajnos befejezetlenül áll.

Nézzünk tehát olyan épületeket, melyek ehhez hasonlatosak, be is fejezték őket, üzemeltek is, de aztán valami oknál fogva „elengedték a kezüket” és azóta tulajdonos és törődés nélkül várják, hogy jobbra forduljon a sorsuk.

Budapesten vannak elhagyatott épületek

Ez is látványosság, csak erre nem vágyunk annyira

hirdetes

 

Budapest egyik legszebb, de biztos, hogy legdrágább, elitebb helyén áll a régi SZOT üdülő. A Rózsadomb fénye nem ettől az épülettől lesz fényesebb, az egyszer biztos.

1971-ben építették, majd felújítása során visszabontották a szerkezetkész állapotig. Aztán nem történt semmi. Több tulaj, még több terv, de minden maradt a régiben. Pedig a fekvése nagyon jó, a kilátás onnan elképesztő, a telek értékes, szóval minden tulajdonsága megvan, hogy hasznosítható legyen. Szerencsére a megoldás már megszületett, így ez a méltatlan állapot nemsokára már nem fogja tovább keseríteni a budapestiek és a látogatók szívét. 

Budapesten vannak elhagyatott épületek

Érdekes a története ennek a templomnak

A Hűvösvölgyben található a soha be nem fejezett Magyar Szentföld templom. Ez ugyan nem csúfítja a látképet, mint az előbb említett üdülő, de ezért az épületért is nagy kár. Ezt a helyet, mint írtuk soha nem fejezték be, sőt vissza is bontották. Funkciója szerint volt ez is már sok minden, csak templom nem: forgattak itt már filmet, klipet, őrizte itt már a levéltár is az anyagait.

hirdetes

 

A mostani tulajdonos, a II. kerület, nem tudni, hogy akar-e valamit kezdeni ezzel az állapottal. Jó lenne, mert a 2006 óta műemléki védelem alatt álló épület tényleg sokat tudna hozzáadni a budapesti, sőt az egész magyarországi kultúrához.

<a class="autolinkeles" title="budapest" href="https://www.magyarorszagom.hu/budapest.html">Budapest</a>en vannak elhagyatott épületek

Végül álljon itt egy szintén egykoron használt, de ma már kihasználatlanul álló épület, a Korvin Ottó Kórház a Városligeti fasoron. Elképesztően régen, még a 20.század előtt építették, fénykorát pedig a század közepén élte. A 90-es években azonban elkezdődött a leépítés, ami 2007-ben érte el a csúcspontját, mikor is bezárták, a tiltakozás hullám ellenére. Ugyan manapság van tulajdonosa, még hozzá az Országos Bírósági Hivatal, de ennek gyakorlati haszna nincsen, hiszen lassan tíz éve mondhatjuk erre az épületegyüttesre: szellemház.

(fotó: life.hu)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Túró Rudi

Túró Rudi: az egyik legklasszikusabb magyar édességfajta. Sokak kedvence ez a kakaós masszával... Tovább

Telefonközpont

  Telefonközpont: Az emberiség egyik legnagyobb találmánya, mely nélkül ma nem... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Retró