hirdetes

Budapest régen és most – miket nem láthatunk már napjainkban?

TK, ZH

Vannak dolgok, amik az idő múlásával eltűnnek – és ez sajnos fővárosunkra is érvényes. Mostani cikkünkből ismerd meg Te is, mik azok, amiket ma már nem láthatsz a városban!

Elevátor-ház

Akadnak a fővárosban is olyan értékek, amiket ma már sajnos nem találhatunk meg. Nem is olyan régen a város teljesen más színekben tündökölt – abban az időszakban a kor Párizsának számított, dinamikus fejlődés jellemezte. Ezután sajnos a körülmények negatívan befolyásolták… Mégis, akadnak olyan helyek, amiknek emlékét érdemes fenntartani, elevenítsük fel ezeket!


Miket nem láthatunk ma már Budapesten?


Hallottál már az Elevátor-házról, valamint az egykori hidroplánállomásról? Ezek az épületek a múltban kiemelkedő fontosságúak voltak a város életében. Nézzük, miket nem láthatunk ma már fővárosunkban.


Elevátor-ház


A mai Petőfi híd pesti hídfőjétől nem messze helyezkedett el, a Nehru park helyén ez az egyedülálló épület. Eredetileg árumozgató, illetve raktárközpontként működött, melyet 1883-ban adtak át.

hirdetes


Az 1852-es években a közraktárak hiánya nehézségeket okozott Budapesten – mégis nagyjából 30 év kellett hozzá, hogy elkészítsék magát a már az alcímbe foglalt épületet – mely a közraktárok és a beérkező áruk osztályozására, tárolására, átrakodására szolgált. 1879-ben írtak ki tervezésére pályázatot, az építmény kész állapotában megközelítőleg 740 méter hosszan, több mint 50 ezer négyzetméteren került elhelyezésre.


A pályázatot Ulrich Keresztély nyerte, aki nem törődött a kiírt feltételekkel, és egy sokkal modernebb épületet képzelt el – ezzel messze meghaladta azt színvonalat, amit XIX. században elvártak egy raktárépülettől. Óránként egy óriás daru segítségével 65 tonna rakományt volt képes mozgatni. Manapság már nem gondolunk a városra úgy, mint egy kikötő központra, mégis, 70 évvel ezelőtt még ez volt a helyzet.

hirdetes


Elpusztulása a második világháborúhoz köthető, ugyanis annak során egy bombatalálat érte. Ekkor pedig az Elevátor-ház olyan károkat szenvedett, melyeket már nem volt képes a város helyrehozni.

Képek forrásai: 

Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény

Fortepan / Budapest Főváros Levéltára / Klösz György fényképei

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Polgár Judit

Polgár Judit: Polgár Judit az egyik legismertebb magyar sakkozó, nemzetközi nagymester,... Tovább

Retro

A retro egy gyűjtőfogalom. Minden olyan dolgot szokás ezzel a jelzővel illetni, amely a 80-as,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Történelem
X
Kövess minket facebookon!