hirdetes

Az eklektikus Víziváros - Budapest művészeinek otthona

ZH
Frissítve: 2024.05.18
Frissítette: ZH

A budapesti Víziváros, az eklektikus varázslat: ismerjük meg a művészek otthonát és sétáljunk végig különleges utcáin! A Víziváros varázsa a főváros egyik legrejtettebb kincse, amelynek történelmi mélységeit és művészi szépségeit most egy sétánnyal felfedezhetjük.

víziváros

Fedezzük fel a budapesti Vízivárost


A város egyik legrejtettebb kincse, Budapest Vízivárosa, mely az eklektikus varázslat szülőhelye, és bemutatja művészek otthonát, miközben sétát tehetünk az utcáin. Víziváros egy olyan terület, mely a Várhegy és a Duna közé ékelődik, és ezáltal alkotva Budapest Ékszerdobozát. Kanyargós utcák, hosszú lépcsősorok, és a Parlamentre néző sétány jellemzi, miközben számtalan történettel kecsegtet.

A Víziváros nevéből talán vízzel teli környezetet sejtünk, csónakokkal közlekedő emberekkel. Valójában a városrész nem ezt kínálja, inkább egy különleges történelmi helyszínt, mely Budapest egyik legtitokzatosabb zugává vált az évek során. Az eklektikus épületek és a történelem együttesen varázsolják ezt a helyet különlegessé.Fő utca szépségei

Vízivárosi barangolásunkat a Batthyány térnél kezdtük, ami a környék közlekedési és bevásárlóközpontja is volt régebben. A Szent Anna templom áll ezen a téren, és ez az egyik legszebb barokk épület a városban. Itt található gróf Batthyányi Lajos szobra is, kezében az áprilisi törvények iratkötegével, amelyekkel Bécsbe utazott egykor. A tér közepén egy szikvízgyáros, Millacher Lajos emlékére áll a Lajos-kútja, melyet húsz ezer forint adományként hagyott a városra. Az épület és a kút közepén a kedves park található, ahol a vízköpők és az adományozó arcképe díszíti a medencét.

Az Fő utca két oldalán gyönyörű házak sorakoznak, és ez az egyszerűnek tűnő utca valójában hét teret érint, öt templomot köt össze, és különféle építészeti stílusokat mutat be. A Víziváros sajátossága, hogy az eklektikus épületek ellenére egységes utcaképet alkotnak. A házak mélyebben helyezkednek el a járdaszint alatt, mivel az árvízvédelmi intézkedések miatt a talajszintet megemelték. Egy különleges épület a vásárcsarnoktól északra található, ahol egy rokokó épület áll, amely a Fehérkereszt vendégfogadó volt. Ebben az épületben a XVIII. században színi előadásokat is tartottak, és alul pedig egy mézeskalácsműhely működött. A rózsaszín vakolatú ház a domborművekkel a négy évszakot ábrázolja.

hirdetes

Az Fő utca másik érdekessége a kapucinus kolostorból átalakított hotel, amely megőrizte az eredeti rendház jellegzetességeit. Az irodaházhoz tartozik egy sziklák alá álmodott kerthelyiség, ami a francia konyha rajongóit várja.


Corvin tér különlegességei

hirdetes

A Corvin tér talán Budapest egyik legizgalmasabb helyszíne. A közepén található a Lajos-kút, mely egy szikvízgyáros, Millacher Lajos emlékét őrzi. Az ő végrendeletében hagyott összegből emelték a díszkutat, hogy az ő nevét viselje. A tér keleti oldalán színes házak sorakoznak, és mindegyiknek saját története van. Az egyik zöld ház különlegessége, hogy Mátyás királyt különböző szerepekben ábrázolja a homlokzati domborművein. Az adományozó arcképe is megtalálható az oldalán. A tér nyugati oldalát a Hagyományok háza impozáns, hófehér épülete uralja. A terület egykoron fegyvergyár volt, majd kulturális központtá alakították át a budai polgárság számára. A múlt és a népi hagyományok életre kelnek az épületben.

Szilágyi Dezső tér történetei

A középkorban a Szilágyi Dezső tér egy piactér volt, melyet a Zsolnay csempékkel fedett református templom ural. A neogótikus épületet Pecz Samu tervezte, és a tér sarkán egy szobor áll az építészről. Az épület homlokzatán látható vas rózsák nemcsak díszek, hanem részét képezik az épületnek. Az épület tetején található a huszártorony, az épület homlokzatán pedig megtalálható Petsching János tervező portréja. Az iskola első igazgatója, Schenzl Guidó, az iskola ablakaiból figyelte meg a pontos dél meghatározását. Egy mozsárágyúval jelzett, melyet az óra beállításához vagy a harang megszólaltatásához használtak.

A Főreáltanoda 1920-ban vette fel Toldy Ferenc nevét, aki a magyar irodalomtörténet-írás atyja volt. Az iskolában számos neves művész tanulta az alapokat, köztük Antall József is. Az épületet az utóbbi években jelentősen kibővítették, hogy megfeleljen a 21. századi oktatási igényeknek.

A Víziváros valódi megismeréséhez lépcsőkön is fel kell másznunk. A Franklin lépcső felfelé vezet minket, és csodálatos kilátás nyílik a Szent Anna templom két tornyára és a Parlament kupolájára a körülöttünk lévő patinás épületek között.

Környékén található iskolák, mint a Toldy Ferenc Gimnázium, a Kodály Kórusiskola és az Egyetemi Katolikus Gimnázium. A Hunfalvy villa egy további különleges hely, ahol a magyar tudományos földrajz megalapítójának, Hunfalvy Jánosnak az iskoláját találjuk. A terület izgalmas története és a gyönyörű városi látvány mindazokat elvarázsolja, akik felfedezik a Vízivárost.

Forrás: egy.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hillebrand Jenő-barlang

Hillebrand Jenő-barlang: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. Az 1947-ben... Tovább

Londoni 6:3

Londoni 6:3: Ez volt az a mérkőzés, mely meghatározta a magyar futball szerepét az 50-es... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Történelem Utazás