hirdetes

Miért válasszuk úti célnak Bükk-vidéket?

P. B.

Nyaralások alkalmával előszeretettel választják az emberek azokat a helyeket, ahol strandolási lehetőség nyílik ebben a hőségben, azonban sok más módon is kikapcsolódhatunk nyáron is, ha kicsit elvonulnánk a rohanó hétköznapok világából, és pihenésre vagy kalandokra vágyunk. A Bükkben mindezt megtehetjük, és ebben a cikkben megmutatjuk, hogy ez a viszonylag kis település mennyi lehetőséget rejt magában az odalátogatóknak. 


 

Időtöltés a Bükkben

A Bükk-hegység az Északi középhegység része. Az egyik legjelentősebb terület, ugyanis természeti kincsekben bővelkedik, többek között barlangkincsei, karsztos jellege és felszín alatti, valamint felszíni vizei értékesek. 1977-ben a középső része nemzeti parkká vált, erdőterülete közel 100 000 hektáros.

Számos alternatíva rendelkezésünkre áll, ha szeretnénk bejárni ezt a gyönyörű területet. Rengeteg túraútvonalat találhatunk, biciklivel, kisvasúttal is feltérképezhető az erdő. A szerpentines utak pedig a motorkerékpárosok nagy kedvence. Kezdjük is a túrázási lehetőségekkel.


Túrázás


Akik aktív kikapcsolódásra vágynak, esetleg barátokkal töltik a nyaralást, vagy haladó túrázok, számukra a lehetőségek tárháza kimeríthetetlen. Nehezebb és könnyebb túraútvonalak is kialakításra kerültek, melynek köszönhetően kortól függetlenül mindenki útra kelhet. Számos tanösvénnyel is találkozhatunk.

hirdetes

Mutatunk néhány példát, hogy hol is lehet túrázni: Szilvásvárad és környéke, Ipolytarnóc, Nagymező, Vöröskői-forrás, Holdviola tanösvény Bükkszentkereszten, a Tisza-tónál pedig kiépített bicikliutakon kerékpározhatunk. Továbbá Lillafüred kisvasúttal is megközelíthető, megpihenhetünk a libegőn, miközben szemléljük a tájat. Azonban, ha és energikusnak érezzük magunkat, akkor vár a sport- és kalandpark minden kedves érdeklődőt. 


Barlanglátogatás

hirdetes


Szintén Lillafüredet említjük, hiszen az Anna-barlangot és Szent István-barlangot kár lenne kihagyni. Az Anna-barlang egy mésztufa-barlang, melyhez hasonló csupán csak hat létezik az egész világon. A Szent István-barlang különlegessége és látványossága pedig a cseppkőképződményekben rejlik.

A következő barlang Szilvásváradon a Szalajka völgyben található, és ez nem más, mint az Istállóskői- barlang. A régi időkben állattartásra használták a 600 méter magas elhelyezkedő barlangot, melyben emberi-és állati csontokat is találtak a kutatások során. Mellette a Szeleta-barlang helyezkedik el, melyet szintén ősemberek laktak.

Több mint 900 méteres magasságban a Bükk-fennsíkon található a Körös-lyuk. Régen forrásbarlang volt, ma már fokozottan védett. Továbbá a Suba-lyuk nevezetű barlangot is érdemes megnézni. 

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Hősök tere

Hősök tere: Budapest egyik jelképe, mely a főváros legtágasabb, legnagyobb hatású tere. A... Tovább

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megye Magyarország északnyugati részén található. Északról a Duna illetve... Tovább

Tovább a lexikonra
X
Kövess minket facebookon!